fbpx

Pasje popodne u nedjelju na malim ekranima

Kriminalistički film Pasje popodne

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u nedjelju, 18. travnja 2021. godine na svom će Drugom programu (HRT-HTV2) u udarnom terminu od 20:05 sati prikazati kultni američki kriminalistički film Pasje popodne.

Pasje popodne

Ovaj vrhunski film snimljen je prema istinitom slučaju koji se dogodio 1972. godine. Sonny Wortzik (A. Pacino) pokušava uz pomoć prijatelja Sala (J. Cazale) opljačkati banku u Brooklynu.
Događaji se, međutim, razvijaju suprotno njihovim željama: u banci je malo novca, a i policija ih opkoli prije izlaska iz banke.

Pasje popodne

Počinje “opsada”, drže službenike kao taoce, a doznaje se i za neobične motive koji su Sonnyja naveli na pokušaj pljačke. Sonny, brižan suprug i otac dvoje djece, htio je pribaviti novac za svog “prijatelja” Leona (C. Sarandon), “ženu zarobljenu u tijelu muškarca”, za operaciju koja bi Leona pretvorila u ženu. Tijekom opsade Sonny shvaća da ga Leon zapravo “napušta”.

Film Pasje popodne je nagrađen Oscarom u kategoriji za najbolji scenarij a još je bio nominiran za najbolji film, glavnu mušku ulogu (A. Pacino), sporednu mušku ulogu (C. Sarandon), redatelja i montažu (Dede Allen).

Al Pacino u filmu Pasje popodne je ostvario jednu od svojih najdojmljivijih uloga, a njegova rečenica „Attica, Attica, sjetite se Attice” i danas je u sjećanju brojnih ljubitelja filma.

Foto: Press