fbpx

Podrška zabrani petardi – Potpisivanje peticije za zabranu petardi

Hrvatska…

Priopćenje udruge Prijatelji životinja prenosimo u cijelosti;

Prijatelji životinja poslali zahtjev za hitnu izmjenu Zakona o eksplozivnim tvarima

za zabranu petardiMnogi su se nedavno zapitali kada su glasne pucnjave petardi, baš kao one nastale od vatrenog oružja i bombi, simbola nasilja i opasnosti, postale dio obilježavanja prelaska jedne godine u drugu.
Kako teroriziranje petardama za vrijeme blagdana ne bi otišlo u zaborav Prijatelji životinja uputili su novi zahtjev Ministarstvu unutarnjih poslova za hitnu izmjenu Zakona o eksplozivnim tvarima kako bi se napravile promjene koje će ispraviti nelogičnosti i zaštiti ljude i životinje od uznemiravanja, ozljeda i pogibelji uzrokovanih dozvolom uporabe petardi.
– Ministarstvo znanosti i obrazovanja podržava inicijativu udruge Prijatelji životinja za zabranu korištenja pirotehničkih sredstava F2 i F3 kategorije – navelo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja izražavajući podršku izmjeni Zakona o eksplozivnim tvarima.
Podršku je dalo i Ministarstvo turizma:
– Svjesni smo otvorenog pitanja i posljedica o kojima se redovito upozorava šira javnost. U tom smislu pozdravljamo zakonske odredbe koje ograničavaju vrijeme u kojemu je dopuštena upotreba pirotehničkih sredstava te vjerujemo da će se ovo pitanje riješiti na zadovoljstvo građana i kućnih ljubimaca i svih drugih životinja.
Stela Cota, koordinatorica Mreže za zaštitu životinja koju čini 45 udruga za zaštitu životinja, ističe:
za zabranu petardi– Nelogično je da je uporaba petardi, odnosno pirotehničkih sredstava F2 i F3 kategorije, zabranjena s razlogom tijekom cijele godine, a onda ta zabrana ne vrijedi nekoliko dana zato što prelazimo iz jedne godine u drugu. Još veća nelogičnost je što je zabrana ukinuta i za 27., 28., 29. i 30 prosinac, iako ti dani nemaju nikakve veze ni s jednom proslavom. No glavni razlozi da se vrati zabrana uporabe petardi trebaju biti djeca i životinje, odnosno sigurnost i mir.
Virovitički veterinari dali su jedan od prijedloga da se gradovima i općinama zakonski omogući da za područje svoje lokalne zajednice donesu odluku o zabrani uporabe opasnih pirotehničkih sredstava kako bi mogli ostvariti zaštitu svojih građana.
Petarde nisu nužne za proslave niti se njima mogu opravdati, a naročito je neopravdana atmosfera ratnoga stanja koju svi doživimo svake godine prilikom ulaska u sljedeću ostavljajući za sobom ljude bez prstiju i očiju te životinje bez sluha i svojih života. Nije nimalo rijetko da u tim danima članovi neke obitelji oplakuju smrt svojega četveronožnog člana obitelji kojemu je otkazalo srce ili je od panike podletio pod automobil ili čekaju u bolnici amputaciju prstiju nekog od ukućana.
Prijatelji životinja apeliraju na Ministarstvo unutarnjih poslova da što prije pokrene izmjenu Zakona o eksplozivnim tvarima s ciljem zabrane uporabe petardi tijekom cijele godine, kako je to prije i bilo, i pozivaju na potpisivanje peticije za zabranu petardi, koja se nalazi na linku.

Foto: Press