fbpx

TV serija Područje bez signala osvojila Grand Prix kao najbolja serija

Producentica serije Područje bez signala Ankica Jurić Tilić preuzela nagradu u Lilleu

Hrvatska serija Područje bez signala nagrađena na najznačajnijem festivalu serija na svijetu

Serija Područje bez signala/ The Last Socialist Artefact producentice Ankice Jurić Tilić i redatelja Dalibora Matanića osvojila je Grand Prix za najbolju seriju u programu International Panorama na svečanom zatvaranju najznačajnijeg svjetskog festivala serija Series Mania, održanom u francuskom gradu Lilleu.

signala

Nagradu je, od predsjednice žirija, ugledne francuske novinarke Florence Aubenas, preuzela producentica serije Ankica Jurić Tilić.

signala

– Dirljivo mi je sto je žiri s toliko veselja baš nama dodijelio ovu nagradu. Presretna sam, reakcije na seriju i nagradu su divne, i jedva čekam podijeliti veselje s cijelom ekipom – izjavila je nakon primitka nagrade.

signala

Na festivalu Series Mania, koji se održao od 26. kolovoza do 2. rujna, prikazano je više od 60 ekskluzivnih premijera serija iz cijeloga svijeta, a u natjecateljskom programu Panorama International u kojem je ‘Područje bez signala’ nagrađeno titulom najbolja serija, u konkurenciji je bilo 15 serija.

– Ovo je nevjerojatno, no od prve sekunde smo vjerovali da je naša serija lijepa i posebna. Sada je to potvrdio i svijet – riječi su redatelja Dalibora Matanića, koji je vijest o nagradi dočekao u Hrvatskoj, kamo se ranije vratio s festivala u Lilleu.

Serija Područje bez signala je nastala na temelju istoimenog romana Roberta Perišića (Sandorf, 2015.), a scenarij potpisuju Hana Jušić, Milan F. Živković i Jelena Paljan. Producentica Ankica Jurić Tilić, u razgovoru za utjecajni Variety odgovarajući na pitanje o izazovima adaptacije romana istakla je:

– Adaptacija nikad nije laka, ali čvrsto vjerujem da smo uhvatili samo srce priče.

Priča Područja bez signala priča je o dvojici Zagrepčana koji dolaze u od sviju zaboravljen gradić s ciljem da ožive odavno propalu tvornicu, kako bi za misterioznog naručitelja proizveli turbinu kakva se već odavno ne proizvodi.

U šest epizoda serija prati Olega (Rene Bitorajac), spretnog poslovnjaka, njegovog introvertiranog bratića Nikolu (Krešimir Mikić), Šeilu (Jovana Stojiljković), mladu kustosicu koja se vraća u svoje rodno mjesto, karizmatičnog inženjera, bivšeg sindikalnog vođu Jandu (Izudin Bajrović), mladog Branoša (Goran Bogdan), radnika koji ima sve atribute novog vođe, te opuštenu, bistru, spretnu konobaricu Lipšu (Tihana Lazović) koja se i u najizazovnijim situacijama dočeka na noge.

Uz njih, u seriji glume Slavko Štimac, Lana Barić, Milena Zupančič, Stipe Radoja, Anđela Ramljak, Marko Mandić, Goran Marković te brojni drugi glumci.

Hrvatska premijera serije Područje bez signala očekuje se na Hrvatskoj radioteleviziji u jesenskoj shemi 2021./2022.

Direktor fotografije Područja bez signala je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, skladatelji Jura Ferina i Pavao Miholjević, dizajner zvuka Julij Zornik, scenograf Ivo Knezović, a kostimografkinja Selena Orb.

Seriju je nastala u okrilju zagrebačke Kinorame, a u koprodukciji sa slovenskom produkcijskom kućom Perfo, srpskom Sense Production i finskom Citizen Jane.

Najvećim je dijelom financirana od strane Hrvatske radiotelevizije i Kreativne Europe, a prava su unaprijed osigurali slovenska televizija Pro Plus i srpska RTS.

Razvoj su podržali Kreativna Europa i HAVC koji je podršku dao i kroz program poticaja, a projekt je u fazi razvoja bio predstavljen na međunarodnim sajmovima Cinelink Drama u Sarajevu i upravo na Series Mania koja se tada održavala u Parizu.

Foto: Press