fbpx

Potpisivanje peticije za potpunu zabranu uporabe pirotehničkih sredstava

Osijek…

peticije– Budući da smo u proteklom periodu božićnih i novogodišnjih blagdana zaprimili velik broj zamolbi svojih sugrađanki i sugrađana da pokušamo apelirati na institucije vezano za pirotehniku čije korištenje stvara nelagodu kako ljudima tako i životinjama (kod kojih smrtni slučajevi u vidu zatajenja srca ili istrčavanja na prometnu cestu od straha nisu rijetki), pokrenuli smo potpisivanje peticije na Trgu Ante Starčevića (ispred Name) u periodu od 8. do 12. siječnja 2019. godine u vremenu od 10.00 do 12.00 sati i 15.00 do 17.00 sati – poručuju organizatori.
Ovaj projekt pokrenut je od strane Prijatelji Životinja, krovne udruge koja okuplja sve udruge za zaštitu životinja na području RH. Svaka udruga organizira potpisivanje peticije na području na kojem djeluje a sve prikupljene potpise Prijatelji Životinja predat će nadležnim institucijama. Peticija je za potpunu zabranu uporabe pirotehničkih sredstava F2 i F3 kategorije tijekom cijele godine (osim u slučaju organizirane i najavljene uporabe- dan grada i sl.)
Zahtjevi peticije glase:
Ovom peticijom apelira se na Ministarstvo unutarnjih poslova da hitnim izmjenama Zakona o eksplozivnim tvarima potpuno zabrani upotrebu pirotehničkih sredstava F2 i F3 kategorije tijekom cijele godine, uključujući razdoblje od 27. prosinca do 1. Siječnja (osim u slučaju organizirane i najavljene uporabe- dan grada i sl). Ako MUP ne donese takvu zabranu, tada je nužno da istim zakonom čim prije dopusti gradovima i općinama mogućnost da proglase takvu zabranu na svojemu području. Tako načelnici općina i gradonačelnici mogli bi već krajem ove godine zaštititi životinje, djecu i odrasle od posljedica uporabe petardi. Peticija se može potpisati i online na sljedećem linku.

Foto: Press