fbpx

Predsjednik od 10. kolovoza ponovno na HRT-u

HRT…

PredsjednikHrvatska radiotelevizija (HRT) od ponedjeljka 10. kolovoza na Prvom programu (HRT-HTV1) u udarnom terminu od 21 sat počinje s ponovnim prikazivanjem serije Predsjednik. Ova dokumentarna serija u 10 epizoda prvo je audiovizualno djelo koje obrađuje život i djelo dr. Franje Tuđmana, osnivača moderne hrvatske države i prvog hrvatskog predsjednika.
U 10 epizoda kroz nekoliko ključnih razdoblja 20. stoljeća i nekoliko država i režima isprepleće se život Franje Tuđmana i sudbina hrvatskog naroda – od tradicionalnog odgoja, utjecaja oca HSS-ovca na političko i nacionalno opredjeljenje, obiteljske tragedije, školovanja u Zagrebu, do odlaska u partizane.
Još kao mladi časnik, intelektualac, Tuđman se u Beogradu bori za istinu o zastupljenosti Hrvata u NOP-u, što će kasnije snažno odrediti njegov politički život. Potkraj sedamdesetih počinje se pripremati se za posttitovsko razdoblje, a potkraj osamdesetih staje na čelo državotvornog pokreta.
Ratovi, ubojstva roditelja i prijatelja, osobni usponi i padovi, politički obračuni, privatna druženja, montirani sudski procesi, tajna putovanja, politički savezi, izdaje, politički programi, pobjede, prijateljstva, urote… Sve je to život Franje Tuđmana. Dvadeset godina nakon njegove smrti gledateljima Hrvatske televizije otkrivamo zašto je Franjo Tuđman uspio u onome u čemu politički vođe hrvatskog naroda prije njega nisu. Tko je zapravo bio dr. Franjo Tuđman i što o njemu danas misle njegovi nasljednici i građani Hrvatske?

Foto: Press