fbpx

Premijerno: Barbie – Lice i naličje

Zagreb…

HRT premijerno prikazuje dokumentarni film Barbie: Lice i naličje

BarbieHrvatska radiotelevizija, u petak 7. lipnja 2019. godine, na Trećem programu (HRT – HTV3) premijerno prikazuje dokumentarni film Barbie: Lice i naličje. Barbie je najpoznatija i najprodavanija lutka na svijetu te je postala klasik među igračkama. Prvi je puta predstavljena na Američkom Međunarodnom sajmu igračaka u New Yorku 1959. godine, stoga se taj se datum često koristi i kao službeni Barbiein rođendan. U Barbiesvojih 59 godina Barbie je postala modna ikona, predmet bijesa, ali i meta feministkinja. Ovaj dokumentarac, uz pomoć novootkrivenih snimki i dosad neviđenog pristupa ustroju tvornice igračaka tijekom Barbienog najvećeg oživljavanja, donosi pregled 60 godina žena u popularnoj kulturi iz perspektive ove plastične ikone od 30 centimetara koja se prilagođava vremenu i prilikama. Kroz intervjue s Glorijom Steinem, Roxane Gay, Peggy Orenstein, insajderima iz tvrtke Mattel i povjesničarima kulture, ovaj dokumentarni film uz pomoć duhovitih i provokativnih arhivskih materijala otkriva kako je tijekom godina napredovala i nazadovala borba žena za jednakost.
Na dodjeli Realscreen Awards dokumentarac autorice Andree Nevins “Barbie: Lice i naličje” osvojio je nagradu u kategoriji dokumentarnih filmova o umjetnosti i kulturi.
Premijerni dokumentarac Barbie: Lice i naličje gledajte u petak 7. lipnja na Trećem programu Hrvatske televizije u 23 sata i 40 minuta.

Foto: Press