fbpx

Premijerno u ZKM: Neprijatelj naroda Henrika Ibsena

Zagrebačko kazalište mladih najavljuje premijeru Neprijatelj naroda

– 06. veljače 2021. godine, subota, u 20.00 sati na programu Zagrebačkog kazalište mladih je premijera predstave Neprijatelj naroda Henrika Ibsena u režiji i adaptaciji Ivana Penovića. Pogledajte najavni video predstave na linku i pripremite se dolazak u ZKM! – poručuju iz ZKM-a.
U videu redatelj Ivan Penović govori o tome kako se poigrao s pitanjem – Što je narod i tko mu je neprijatelj?, a ZKM-ovi glumci Anđela Ramljak kao Katarina Stockmann i Adrian Pezdirc kao Hovstad/Billing u predstavi Neprijatelj naroda, govore o svojim ulogama u novoj predstavi ZKM-a, te o kazalištu koje je više nego ikad iznimno mjesto u kojem možemo biti skupa.

Neprijatelj naroda

Glume: Jasmin Telalović, Anđela Ramljak, Ewelina Pankowska, Pjer Meničanin, Jan Sobolewski, Adrian Pezdirc, Frano Mašković, Tenzin Kolsch, Claudia Korneev, Ugo Korani.
Reprizne izvedbe predstave Neprijatelj naroda: 7, 9, 10, 20. i 21. veljače.

Više o predstavi Neprijatelj naroda:

– Kao jedan od najvažnijih klasika dramske literature, drama Henrika Ibsena Neprijatelj naroda spada u one naslove koji već na prvi pogled privlače pažnju i postavljaju brojna pitanja. Široko poznati narativ o pojedincu koju se suprotstavlja duboko korumpiranom sustavu, a koji zadire i u samu njegovu obitelj, prije svega tematizira ukotvljenost u ritualnost sistema ali i način na koji se vlastitim samoprijegornim angažmanom može raditi na dobrobiti zajednice u trenutku u kojem se poništava vlastita vrijednost, a sve u službi promoviranja vrijednosti samog kolektiva.

U vrijeme nastanka, Neprijatelj naroda bio je autorov odgovor na malograđansku recepciju njegove drame Sablasti, a vrijeme je samo potvrdilo kako beskrupuloznost unutarnjeg mehanizma vlasti ne popušta s vremenom, nego upravo suprotno, svoje manifestacije pronalazi u svim segmentima društva. Ibsenovska borba pojedinca protiv sustava, na taj način postaje prostorom aktualnih propitivanja naših osobnih borbi, konformizama, povremenih predaja ali i neodustajanja.
S druge strane, dramaturški i izvedbeni postupak Ivana Penovića izrazito je otvoren za različita upisivanja u prostor dramaturgije klasičnog komada poput Ibsenovog, pri čemu će njegovo čitanje klasika istovremeno biti dijalog s jednim od temelja dramske literature ali i njegova hrabra interpretacija, koja će u svom izrazu slijediti sve one elemente svježe zaigranosti i ludizma koje pronalazimo i u ostalim, često nagrađivanim i rado gledanim autorskim projektima ovog mladog umjetnika poput primjerice predstava Katalonac (Teatar &td) ili Flex (KunstTeatar).

Izazovi vremena u kojem trenutačno živimo mnogi su i bremeniti; posljedice niza potresa koji su pogodili čitavu Hrvatsku, a onda i Zagreb te pandemija koja i dalje predstavlja aktivnu ugrozu, sve više nagrizaju sociološku strukturu našeg društva, stvarajući osjećaj tjeskobe i zabrinutosti za budućnost. Slika je to unutarnjeg svijeta jednog društva koje zapravo u svom punom intenzitetu prokazuje i sam Ibsen svojom dramom Neprijatelj naroda, pri čemu se razmišljanje o zajedničkoj dobrobiti zaista nameće kao temeljna paradigma na kojoj se upisuje prolazna ocjena kako svakoga od nas pojedinačno, tako i društva u cjelini.

Uz to, važno je napomenuti da je Neprijatelj naroda Ivanu Penoviću prva režija cjelovečernjeg dramskog naslova u ovom kazalištu, čime ZKM ponovno pokazuje programsku smjernicu aktivne podrške mladim autorima, koji na našim pozornicama pronalaze prostor za istraživanje, razvoj i afirmaciju, Tomislav Zajec.

Foto: Press