fbpx

Prijatelji životinja pred Vladom

Zagreb…

Priopćenje udruge Prijatelji životinja prenosimo u cijelosti;

Povijesni trenutak: Nakon više od 10 godina
Hrvatska dobiva novi zakon za životinje

Prijatelji životinjaZakon o zaštiti životinja pred Vladom – 18. svibnja 2017. godine u 10.00 sati, Markov trg: Prijatelji životinja podržat će dobre prijedloge Ministarstva poljoprivrede
– Nakon više od 10 godina Hrvatska donosi novi Zakon o zaštiti životinja! Prijedlog Zakona trebao bi biti izglasan u Vladi u četvrtak 18. svibnja 2017. Aktivisti udruge Prijatelji životinja, u 10 sati ispred zgrade Vlade na Markovu trgu, ukazat će natpisima na transparentima na pozitivne odredbe koje treba podržati kako bismo dobili bolji Zakon koji građani već dugo očekuju i za koji su se borili.
Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja, poziva političare da se, neovisno o političkim opredjeljenjima, zauzmu za veću zaštitu životinja:
– Ističemo da je ovaj zakon interes Republike Hrvatske koja se njime definira kao napredna zemlja u zaštiti životinja, a to je i jedan od elemenata po kojima će buduće generacije ocjenjivati kakvo je bilo naše društvo – napredno ili nazadnjačko. Očekujemo i od članova Vlade i od svih stranaka i saborskih zastupnika da podrže novi Zakon.
Ministarstvo poljoprivrede, na čelu s ministrom Tomislavom Tolušićem, pokazuje da uvažava glas javnosti i vrlo glasne zahtjeve za poboljšanjem zaštite životinja. Nakon stupanja na snagu zabrane uzgoja životinja radi krzna, što je u siječnju ove godine i u Hrvatskoj i u inozemstvu dočekano s oduševljenjem, zabrana usmrćivanja napuštenih životinja označit će još jedan povijesni trenutak.
Prijatelji životinjaMinistar Tolušić snažno se založio za no kill skloništa izjavljujući da neće postojati nijedno sklonište u kojemu će se životinje ubijati i da Hrvatska kao civilizirana država definitivno mora donijeti takav zakon. Najavio je i detaljnije kontrole provedbe obveznog mikročipiranja pasa i sudjelovanje svih lokalnih zajednica u provedbi Zakona koji u svojem prijedlogu sadrži i brojne druge odredbe koje će donijeti poboljšanja, kao i financijsku uštedu. Ključni su preventiva i rad na sprečavanju napuštanja životinja i provođenju programa kastracija te aktivnom oglašavanju i udomljavanju.
Novi Zakon odsad bi sankcionirao i: spolni odnos čovjeka i životinje, bacanje petardi na životinje, držanje stalno vezanih pasa, držanje i korištenje životinja u cirkusima, držanje divljih životinja u ugostiteljskim objektima… To su samo neke od novih pozitivnih odredbi, što pokazuje da je Ministarstvo uvažilo više od 1000 komentara na javnoj raspravi o ovom Prijedlogu Zakona.
Udruga Prijatelji životinja smatra da hrvatsko društvo ne smije prešućivati nasilje prema životinjama, zbog čega je prethodnih godina svojim aktivnim radom i prijedlozima potaknula izmjene zakonskih propisa. Zaštita životinja iznad je stranačkih interesa i poticaj političarima na zalaganje za javno dobro – piše u priopćenju.

Foto: Press