fbpx

Tomislav Tolušić: Smatram da ubijanje životinja ne bi trebao dopustiti ni novi zakon

Hrvatska…

Ministar Tomislav Tolušić zalaže se za živote napuštenih životinja i najavio je zabranu usmrćivanja životinja u skloništima, a priopćenje iz udruge Prijatelji životinja prenosimo u cijelosti;

Tomislav Tolušić– U RH već imamo i šest ‘no kill’ skloništa, i smatram da ubijanje ne bi trebao dopustiti ni novi zakon – rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i najavio zabranu usmrćivanja životinja u skloništima.
Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić početkom godine podržao je stupanje na snagu zabrane uzgoja životinja za krzno uvažavajući stav većine hrvatskih građana. Tada je najavio donošenje novog Zakona o zaštiti životinja ‘koji predviđa cijeli niz novih odredbi s ciljem veće zaštite životinja’. Ponovo oduševljenje javnosti izazvala je njegova nova izjava:
– Ja sam protiv usmrćivanja životinja. U RH već imamo i šest no kill skloništa, i smatram da ubijanje ne bi trebao dopustiti ni novi zakon. No, pričekajmo njegovo donošenje.
Ministrova snažna podrška no kill skloništima također slijedi većinsko mišljenje javnosti. I ranije, a osobito prošle godine, tijekom javne rasprave o Nacrtu prijedloga Zakona o zaštiti životinja, građani su gotovo jednoglasno podržali zabranu usmrćivanja životinja u skloništima. Ankete su pokazale da se više od 90 posto ispitanika izjašnjava za zabranu ubijanja napuštenih pasa i mačaka te smatra nužnim da ta zabrana postane dijelom novog Zakona o zaštiti životinja.
Prijatelji životinjaPostojeći Zakon o zaštiti životinja dopušta usmrćivanje životinja u skloništima nakon 60 dana. Takva odredba suprotna je zaštiti životinja i uhodanoj praksi onih skloništa u Hrvatskoj koja ne usmrćuju životinje i čiji rad pokazuje brojne pozitivne rezultate. To nije u skladu ni s voljom građana koji već dugo čekaju prestanak ubijanja pasa. Ne žele da njihov novac odlazi na ubijanje, već na kastraciju, zbrinjavanje i udomljavanje životinja te na edukaciju javnosti, što dovodi do dobrih rezultata u interesu životinja i ljudi.
Hrvatska nema čopore napuštenih pasa na ulicama ni alarmantnu situaciju te ne smije tražiti opravdanja nazivajući ubijanje neželjenih mladih i zdravih životinja eutanazijom. Ukidanje mogućnosti ubijanja životinja potaknulo bi provedbu Zakona jer većina ‘skloništa’ iskorištava tu odredbu čekajući protek roka od 60 dana.
Javnost je već godinama dobro informirana o tome da se u Hrvatskoj ubijaju zdravi psi koje su napustili njihovi dosadašnji skrbnici, iako to nije pravedno ni humano te za to nema potrebe s obzirom na to da postoje dobri primjeri zbrinjavanja napuštenih životinja bez njihova usmrćivanja.
Praksa pokazuje da su u Hrvatskoj najuspješnija po broju udomljenih životinja skloništa koja ne usmrćuju životinje. Šest no kill skloništa ulaže sve svoje resurse u oglašavanje životinja i traženje udomitelja. Ona troše dobivena sredstva razumno i s ciljem povećanja dobrobiti i zaštite životinja te njihova udomljavanja.
Udruga Prijatelji životinja stavila je ministra Tolušića na svoju popularnu listu pozitivaca te javno pohvalila njegovo zalaganje za bolje zakonodavstvo vezano uz zaštitu životinja, odnosno najavu ukidanja mogućnosti ubijanja životinja u skloništima.
Prijatelji životinja vjeruju da će Ministarstvo poljoprivrede uzeti u obzir mišljenje javnosti, rezultate anketa i 12 tisuća potpisnika Peticije za bolji Zakon o zaštiti životinja, koja se još uvijek može potpisati na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Foto: Press arhiva – Ivan Šemper, Press