Ministar Tomislav Tolušić primio tortu zahvale
Piše: redakcija On 11 sij., 2017 At 03:12 PM | Categorized As Događanja, Kućni ljubimci, Ljubimci | With 0 Comments

Zagreb…

Prijatelji životinja i Činči zahvalili Ministarstvu poljoprivrede na povijesnoj zakonskoj odredbi

Tomislav Tolušić– Hrvatski uzgajivači imali su prijelazno razdoblje od deset godina da preusmjere svoju proizvodnju – rok je istekao, a javnost je argumentirala svoje neslaganje s produljenjem tog roka. Udruga Prijatelji životinja dala je veliki doprinos ovom procesu. Koristim priliku zahvaliti svima koji su sudjelovali i dali svoj doprinos u kreiranju Zakona o zaštiti životinja koji će uskoro krenuti u proceduru donošenja, a koji predviđa cijeli niz novih odredbi s ciljem veće zaštite životinja – izjavio je ministar Tomislav Tolušić nakon sastanka na kojem je primio i tortu zahvale.
Tomislav TolušićIstekom desetogodišnjeg prijelaznog razdoblja, u Hrvatskoj je 1. siječnja 2017. stupila na snagu dugo očekivana zabrana uzgoja životinja radi krzna. Ovu vijest s velikim veseljem i ponosom dočekali su brojni građani Hrvatske, ali i inozemstva. Prijatelji životinja, članovi međunarodne koalicije Fur Free Alliance koja broji četrdeset članica, odnijeli su vegansku tortu Ministarstvu poljoprivrede, u znak zahvale na podršci Zakonu i životinjama. Ministar Tomislav Tolušić primio je danas, u ime Ministarstva, Činči i predstavnike Udruge.
Vijest o stupanju zabrane na snagu glasno je odjeknula među svima njima te se brzo proširila i izvan Hrvatske pokazavši da možemo poslužiti kao sjajan, pozitivan primjer. Komentari podrške i čestitke pristižu sa svih strana pokazujući da javnost iznimno cijeni dobre odluke.
Budući da manjina preostalih uzgajivača činčila radi krzna nije prestala s radom na vrijeme, PrijateljiPrijatelji životinja još su tijekom prosinca izjavili spremnost da pomognu u udomljavanju preostalih životinja. Otada se javljaju brojni građani voljni pomoći činčilama.
Istraživanja provedena u državama diljem Europe već dulje vrijeme pokazuju da se sve više građana protivi iskorištavanju životinja radi krzna smatrajući takvu praksu nepotrebnom i okrutnom. Stoga sve veći broj država razmatra donošenje zakonskih odredbi koje štite životinje.
Zakonske zabrane uzgoja životinja radi krzna dosad su već donesene u Ujedinjenome Kraljevstvu, Austriji, Sloveniji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, belgijskim regijama Valoniji i Bruxellesu. U Nizozemskoj je zabrana nedavno potvrđena čak i na Vrhovnom sudu kao završnoj nadležnoj instanci.
Druge države poput Danske, Njemačke, Švedske i Švicarske imaju zabrane za određene životinje ili druga zakonska ograničenja koja onemogućavaju uzgoj. Rasprave o donošenju potpune zabrane već se neko vrijeme vode u Češkoj, Estoniji, Norveškoj i Flamanskoj, jedinoj preostaloj belgijskoj regiji.

Foto: Press

comment closed