fbpx

17. Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat

Svetvinčenat…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Svetvinčenat– Pozivamo Vas da nam se i ove godine pridružite u magičnom Svetvinčentu na Festivalu plesa i neverbalnog kazališta, gdje ples i pokret očaravaju već 17 godina. Ovaj mirni gradić na poseban način zaživi kada se upale svjetla pozornica koja publiku odvode u svijet gdje su riječi suvišne – pozivaju organizatori festivala Svetvinčenat.
Tijekom četiri dana, od 22. do 25.srpnja 2016. godine, na četiri jedinstvene lokacije; pod zvjezdanim nebom renesansnog trga, u kaštelu Grimani, renesansnoj loži te u dvorani Mediteranskog plesnog centra, predstaviti će se koreografi, plesači, umjetnici i performeri iz raznih zemalja Europe. U sklopu suradnje s međunarodnom plesnom platformom Aerowaves koja promovira nove, talentirane koreografe u Europi, hrvatskoj publici će se po prvi puta predstaviti Andreas Constantinou s koreografijom SvetvinčenatTheWOMANhouse, kao i mađarsko/portugalski dvojac Anna Réti & Ricardo Machado svojim radom POINT OF YOU. U sklopu glavnog programa će biti prikazan rad poznate španjolske plesačice, bivše članice kompanije Akram Khan, koja odnedavno plovi i koreografskim vodama – Lali Ayguade koja će se predstaviti koreografijom Kokoro, a ponovno će biti ugošćeni i dobitnici srebrnog Lava 2015. na Venecijanskom bijenalu, španjolski kolektiv Señor Serrano koji je već osvojio publiku 2012., ovaj put s multimedijalnom predstavom A House in Asia. Uz strane goste, predstaviti će se i selekcija recentnih uradaka hrvatske plesne scene od kojih organizatori izdvajaju Anatomiju mačke Petre Hrašćanec i Ksenije Zec te Spone Zagrebačkog plesnog ansambla.
U Mediteranskom plesnom centru, koji sa svojim rezidencijalnim programom djeluje kroz cijelu godinu, u nedjelju 24. srpnja će biti predstavljen program Kreativna Europa – Kultura; Od ideje do cilja, o kojem će govoriti Anera Stopfer, a pripremljen je i intenzivan radionički program – edukacije za profesionalne plesače od 22. do 24. srpnja koji će voditi istaknuti pedagozi Lucy Marinkovich s Novog Zelanda i Francisco Córdova Azuela iz Meksika.
Svetvinčenat– Festival u Savičenti je susret plesa i neverbalnog, fizičkog i ambijentalnog i multimedijalnog kazališta i novog cirkusa, borilačkih plesnih vještina, raznolikih inačica korpografija: tjelesnog ispisivanja misli, osjećaja i priča. Pokrenut s trećim tisućljećem naše civilizacije, narastao je u rijetko kulturno čvorište, susretište umjetnika i publike, nacija i rasa, poetika i stavova, žanrova i stilova. A sve to na ljetno zaigran, suptilan, nenametljiv i nepretenciozan način – Maja Đurinović.

PROGRAM:
22.07.
Kaštel/Castle 21:30 – The WOMANhouse Andreas Constantinou, Himherandit Productions, Danska (DK)
Trg/Square 22:30 – POINT OF YOU Anna Réti & Ricardo Machado, Mađarska/Portugal (HU/PT)
23.07.
Trg/Square 21:15 – NIKE DudaPaiva Company, Nizozemska (NL )
Kaštel/Castle 21:30 – SPONE Roberto Olivan & Zagrebački plesni ansambl, Hrvatska (HR)
Trg/Square 22:45 – ANATOMIJA MAČKE Petra Hrašćanec, Ksenija Zec, Hrvatska (HR)
24.07.
Mediteranski plesni centar/MDC 19:00 – Predstavljanje programa Kreativna Europa – Kultura Od ideje do cilja, Anera Štopfer, Ministarstvo kulture RH
Loža/Loggia 21:00 – TRIP projekcija filma, Andreja Široki, Iva Korenčić, Hrvatska (HR)
Kaštel/Castle 21:45 – A HOUSE IN ASIA Agrupación Senor Serrano, Španjolska (ES)
Loža/Loggia 22:45 – GALA Edvin Liverić, Hrvatska (HR)
25.07.
Trg/Square 21:00 – SALE Ksenija Zec & ADU, Hrvatska (HR)
Kaštel/Castle 21:45 – KOKORO Lali Ayguade, Španjolska (ES)
Loža/Loggia 22:45 – STAYING ALIVE Jasna L. Vinovrški, Public in Private, Hrvatska/Njemačka (HR/DE)
22.-24.7.
+++ Mediteranski plesni centar / MDC
Francisco Córdova Azuela: Radionica Body-Action / Movement-Relation
Lucy Marinkovich: Kreativna radionica / Unutarnje rekonstrukcije
*sudjelovanje uz prethodnu prijavu

Foto: Press