fbpx

Prijatelji životinja: Trgovine nisu klaonice

Hrvatska…

Prijatelji životinja nastavljaju kampanju ‘Poštujmo naše more’ apelom trgovačkim lancima

Prijatelji životinjaU nastavku kampanje ‘Poštujmo naše more‘ pokrenute u suradnji s krovnom europskom organizacijom za dobrobit životinja Eurogroup for Animals, Prijatelji životinja kontaktirali su trgovačke lance u Hrvatskoj kako bi im uputili apel da se priključe kampanji odlukom da na prodaju žive ribe i rakove namijenjene za ljudsku prehranu.
Držanje i ubijanje životinja u prostoru trgovine za značajan broj kupaca predstavlja mučan prizor koji ih odbija od kupnje, a za životinje to znači produljenu agoniju i patnju prije ionako teške i nasilne smrti. Trgovine ne bi trebale biti mjesta gdje će se životinje mučiti i ubijati.
Jastoge nakon ulova sa svezanim kliještima pakiraju u metalne kutije. Ostaju naslagani danima i tjednima u rashladnim komorama sve dok ih ne otpreme do trgovine gdje ih često još tjednima drže nepomične i bez hrane u akvarijima. Ni ribe ne prolaze ništa bolje u ovoj potpuno bespotrebnoj praksi produživanja agonije živim bićima.
Trgovački lanci mogu pridonijeti aktivnom rješavanju ovoga problema. Iako držanje riba i rakova u trgovinama nije regulirano zakonskim odredbama Republike Hrvatske, trgovački lanci mogu samostalno odlučiti hoće li žive životinje držati u svojoj ponudi.
Prijatelji životinjaPrijatelji životinja pozivaju trgovačke lance da prošire svoju poslovnu etiku i pokažu da razumiju patnju slabijih te da su spremni priključiti se nastojanjima u svijetu za stalnim povećanjem zaštite životinja. Tako mogu osim direktne pomoći ribama i rakovima izgraditi dodatno svoj ugled te odbaciti bilo kakvu mogućnost da se u njihovim trgovinama zatočavaju, muče ili ubijaju životinje, sada i u budućnosti.
Prijatelji životinja pozivaju građane da ne kupuju žive životinje koje se drže i ubijaju u trgovinama za ljudsku prehranu. Još više mogu pomoći morskim životinjama, okolišu i sebi ako kupuju isključivo namirnice biljnoga podrijetla.
Osim apela trgovinama i trgovačkim lancima u sklopu kampanje ‘Poštujmo naše more’, Prijatelji životinja pripremili su i edukativne natpisne ploče vezane za zabranu pecanja na plažama koje su ponudili gradovima i općinama, a planiraju i daljnje aktivnosti.

Foto: Press – Prijatelji životinja