fbpx

SP 2021: Pobjeda nad Argentinom donosi nam četvrtfinale

Hrvatska – Argentina na SP 2021

Nakon Bahreina, hrvatsku rukometnu reprezentaciju na 27. SP 2021 čeka Argentina. To je susret 2. kola, drugog kruga Skupine 2, ali i susret koji Hrvatskoj može donijeti četvrtfinale.

SP 2021

Oni malo stariji sjetit će se da je Argentina zauvijek obilježila najsjajniju hrvatsku rukometnu generaciju. Naime, na startu Svjetskog prvenstva u Portugalu 2003. godine, Argentina je šokirala Hrvatsku pobjedom 30:29 i u čudu ostavila rukometni svijet. Dva tjedna kasnije Hrvatska je postala svjetski prvak, a 15 mjeseci poslije i olimpijski pobjednik. Mnogi se i dan danas pitaju je li taj poraz bio okidač koji je probudio uspavani hrvatski talent i gurnuo ga do neslućenih visina, ili je to bila slučajnost.

Još jedanput Argentina je gotovo uništila hrvatske snove. U drugom kolu olimpijskog turnira u Rio de Janeiru, nakon poraza od Katara, Argentina nas je držala u mat poziciji jer je imala napad za pobjedu. Ali nas je spasio Domagoj Duvnjak jer je ukrao loptu Argentincima i dobio sedmerac, budući je na njemu napravljen prekršaj, a vrata Argentine bila su prazna. Devet sekundi prije kraja kapetan je zabio za hrvatsku pobjedu 27:26.

SP 2021

Argentina je rijetko uspijevala dobiti velikane svjetskog rukometa na najvećim smotrama, ali je postala stalni sudionik svjetskih prvenstava i solidna vrijednost. Njima je ovo 13. nastup na svjetskim smotrama. Dvaput su bili 12. ( 2011., 2015.) jedanput 15. (2001.), a u ostalim nastupima uglavnom iznad 16. mjesta.

U Egiptu su u prvoj fazi natjecanja pobijedili Kongo 28:22, i Bahrein 24:21, a izgubili od Danske 31:20, te u drugom krugu Japan 28:24. Tom pobjedom su zapravo otvorili vrata mogućeg prolaska u četvrtfinale. Okosnicu reprezentacije i dalje čini stara garda koja je već desetak godina na okupu. To su braća Diego, Sebastian i Pablo Simonet. Prvi ima 31. godinu i suigrač je našeg Marina Šege u Montpellieru, drugi je tri godine stariji i nastupa u Ademar Leonu, a treći najmlađi ima 28 godina i član je španjolskog Benidorma. Tu su još dva provjerena i iskusna asa, dva Federica Fernandez (31 godina) lijevo krilo i Pizzaro također, (31 g.) desni vanjski koji je njihov najbolji strijelac na ovom prvenstvu (21 pogodaka/37 udaraca). Obratite pozornost na novog igrača na crti Daria Lucasa Moscariella. Izuzetno dobro se gradi, a realizacija mu je skoro 100 posto (14/15). Kapetan i vođa te reprezentacije je još jedan argentinski velikan Gonzalo Carou. Čak 12 igrača Argentine igra u španjolskim klubovima. Nije stoga čudno da se nacionalna federacija odlučila kormilo reprezentacije dati u ruke Španjolcu. I to ne bilo kojem, već bivšem španjolskom izborniku Manolu Cadenasu. Odmah u prvoj godini svoga mandata Španjolac je Argentinu doveo do naslova prvaka Južne Amerike. Godinu poslije postao je zlatni na Pan američkim igrama, a prošle pak osvojio prvo mjesto na Igrama Južne i Srednje Amerike, što je Argentini donijelo osiguralo nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Argentina ima i talenta i brzine i snage. Oni „haklaju“ rukomet. Fantastično se poznaju i nadopunjuju. Nisu grubi. Imaju samo 13 isključenje u 4 susreta. Postigli su točno 100 pogodaka (25 u prosjeku), a primili 98. Hrvatska je s druge strane zabila 111 pogodaka (27,75 u prosjeku), a primila 91.

SP 2021: SKUPINA 2, 2. KOLO
18:00 HRVATSKA – ARGENTINA

Foto: Press – HRS