fbpx

Obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša

Svi imamo ulogu u sprječavanju klimatskih promjena – Obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša

– Svi zastupnici u Hrvatskom saboru dobit će edukativnu brošuru „Hrana i ekologija”

Povodom Svjetskog dan zaštite okoliša koji se obilježava 5. lipnja, Prijatelji životinja poslat će svim saborskim zastupnicima brošuru „Hrana i ekologija” s ciljem poticanja na konkretno zauzimanje za očuvanje okoliša, životinja i prirode te sprječavanje klimatskih promjena. U brošuri se na pristupačan način objašnjava povezanost uzgoja životinja za hranu s gorućim problemima poput gladi u svijetu, globalnog zatopljenja, potrošnje vode i krčenja šuma.

zastite okolisa

– Saborski zastupnici oglušili su se na našu zamolbu da se u Hrvatskom saboru izglasa alarmantno stanje vezano za klimatske promjene, no to je učinio Europski parlament. Stoga vjerujemo da će im zabrinjavajući podaci iz brošure biti itekako korisni – kažu iz Udruge.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana zaštite okoliša usmjerena je na suvišno bacanje hrane, koje se svakodnevno događa svugdje u svijetu. Zato danas 680 milijuna ljudi diljem svijeta gladuje, a brojka je iz dana u dan sve veća.

– Ovaj problem može se itekako potpuno iskorijeniti kada bi se žitaricama kojima se hrani stoka u industrijskom uzgoju izravno nahranilo gladno čovječanstvo – ističu Prijatelji životinja.

zaštite okoliša

Dodaju da uzgoj životinja za hranu zagađuje vodu, zrak, tlo i cjelokupni okoliš u velikim razmjerima, a prehrana namirnicama životinjskoga podrijetla odgovorna je za kardiovaskularne bolesti, dijabetes, tumor debelog crijeva, visok krvni tlak, začepljenje krvnih žila i mnoge druge najčešće bolesti današnjice.

– Svi imamo ulogu u sprječavanju klimatskih promjena jer, osim političke moći, najveća je moć i odgovornost upravo u našem odabiru načina života i prehrane. Stoga se obilježavanju Svjetskog dana zaštite okoliša možemo pridružiti svi educiranjem i promjenom prehrane u smjeru odabira namjernica biljnoga podrijetla – pojašnjavaju Prijatelji životinja.

Uzgoj životinja za hranu jedan je od glavnih uzročnika klimatskih promjena. Utječe na globalno zatopljenje više nego sva prijevozna sredstva zajedno te je uzrok kontaminacije i zagađenja 50 % vode u Europi. Stočarstvo zauzima 83 % cjelokupnog poljoprivrednog zemljišta na svijetu, iako proizvodi manje od jedne petine kalorija koje konzumiramo. Dok se sve više govori o pogubnom utjecaju proizvodnje mesa, jaja i mlijeka, ponuda gotovih veganskih proizvoda svakim danom sve je veća i dostupna svima, neovisno kako se hrane.

Mlada okolišna aktivistica Greta Thunberg u svojem najnovijem videu izjavila je: „If we don’t change, we are f****d” ukazujući da nam se zaista ne piše dobro ako se ne promijenimo, ako ne promijenimo način na koji razmišljamo o hrani i proizvodnji hrane, odnosno ako se ne okrenemo proizvodima i jelima biljnoga podrijetla. „Zaštita okoliša nije nešto daleko i apstraktno, već nešto vrlo prisutno i opipljivo u čemu svakodnevno sudjelujemo doslovno svakim zalogajem”, zaključuju Prijatelji životinja.

Kako bi svi zainteresirani mogli iskušati veganske proizvode i jela, Prijatelji životinja pozivaju na cjelodnevni VegeSajam koji će se u jubilarnom desetom izdanju održati 15. lipnja 2021. na zagrebačkome Trgu bana Jelačića.

Više informacija o načinima obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša i brošura „Hrana i ekologija” nalaze se na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Foto: Press – Obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša