fbpx

Akcija: Hrvatsko narodno kazalište u kvartovima!

Zagreb…

Akcija ‘HNK u vašem kvartu’

Hrvatsko narodno kazališteHrvatsko narodno kazalište u Zagrebu sutra, 16. svibnja 2015. godine pokreće veliku akciju ‘HNK u vašem kvartu‘ kojom će šest tjedana uzastopno predstavljati program sljedeće sezone. U šest zagrebačkih kvartova svake subote, u atraktivnom programu,  nastupit će  umjetnici Drame, Opere i Baleta. Akcija ‘HNK u vašem kvartu‘ ujedno je i uvod u UPIS PRETPLATE, koji ove godine počinje već 8. lipnja. Cjelodnevnim događanjem na trgu ispred kazališta 29. lipnja te tradicionalnom dodjelom nagrada za najbolja umjetnička ostvarenja i Simfonijskim gipsy jazz koncertom svečano će biti završena ova sezona.
Ulaznice– U sezoni 2015/16. zagrebački HNK fokusirat će se na literarne i teatarske susrete kao i one društvene, susrete klasičnog i suvremenog repertoara, kao i susrete teatra i Grada. Predstave koje ćemo ponuditi ocrtavaju te susrete i čine ih još uzbudljivijima. Zajedno, one bi u nekoj bližoj ili daljnoj sinhroniji trebale predstaviti  jedinstveni senzibilitet koji odgovara zahtjevima razlomljenih ili rascijepljenih priča, ali onih priča koje danas zajednički dijelimo i koje nam u konačnici određuju sudbinu. Ne zanima nas recikliranje jednom potrošenih modela i općeprihvaćenih ideja koje se vežu uz predodžbe o nacionalnom kazalištu. Držimo da svako nacionalno kazalište treba hrabro propitivati vrijeme i prostor u kojem nastaje te postavljati najveće umjetničke kriterije u izvedbi, bez ikakvog kompromisa. Stoga ćemo gledateljima predstaviti upravo one priče u kojima se uspijevaju prepoznati i pomoću kojih ovom vremenu barem mogu postaviti neka od bitnih pitanja, ako već ne mogu iznaći prave odgovore. Sezona je to u kojoj klasična ispisuju zajedničku priču sa suvremenim djelima i time se granice, i to ne samo kroz naraciju, između prošlosti i sadašnjosti brišu, a one teatarske nadamo se prelaze. Stanovnici našeg grada su publika, ili barem potencijalna publika, koja dijeli prostor gledališta, na način na koji dijeli i prostor grada – sa svim svojim razlikama i svim klasnim, rodnim i drugim podjelama. Stoga će napetosti koje u gradu stvaraju, tajne koje čuvaju, putovanja na koja se otiskuju, stvari koje priželjkuju ili kojih se pribojavaju, možda poželjeti vidjeti uvećane, proširene, razotkrivene ili presložene na pozornici. Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu kao društveno odgovorna ustanova želi se približiti građanima svih dijelova grada i uključiti ih u svoje teatarske susrete – poručuju iz HNK u Zagrebu.
Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu poziva građane da se pridruže umjetnicima na događanjima u njihovim kvartovima, te da kupnjom pretplate za sezonu 2015./2016. po iznimno povoljnim cijenama postanu redovnom teatarskom publikom.

Program akcije Hrvatsko narodno kazalište u vašem kvartu
16.05. / 10 – 11 sati / ZAPRUĐE UŽIVO / Trg Ivana Meštrovića
23.05. / 12 – 14 sati / CENTAR / Trg Europe
30.05. / 12 – 14 sati / KVATRIĆ / Park Bartola Kašića
06.06. / 12 – 14 sati / ČRNOMEREC / Park dr. Franje Tuđmana
13.06. / 11 – 13 sati / DANI DUBRAVE / Dubrava 51 a
20.06. / 12 – 14 sati / VRBANI / Palinovečka ulica 40
29.06. / 17 – 19,30 sati / TRG MARŠALA TITA / SVEČANO ZATVARANJE SEZONE

Foto: Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu