fbpx

Tominac Matačić: Potresena sam sudbinom Vesne Parun

Ja koja imam nevinije ruke…

Vesna Parun bila je i još uvijek jest umjetnica daleko  ispred našeg vremena. Bespoštedno je razotkrila svoj život kao nadahnuće, govori glumica

Vesna Tominac MatačićKao dio redovnog programa Ludens teatra, u srijedu, 16. prosinca na daske Doma mladih staje predstava ‘Ja koja imam nevinije ruke‘. Radi se o predstavi naslovljenoj po jednoj od posljednjih knjiga Vesne Parun, a koja je svojevrstan hommage životu i djelu naše neizmjerno velike pjesnikinje povodom njezinoga devedeset i drugoga rođendana. Predstavu je režirao Ivan Leo Lemo u produkciji Zagrebačkog glumačkog ateljea te u suradnji s Teatrom &TD. Vesna Tominac Matačić odabrala je tekstove te ih i izvodi u formi monodrame, otkrivajući priču i životnu sudbinu Vesne Parun.
– Cijela ta priča ima u sebi ‘zrnce mistike’ poput onih koje je Vesna Parun za života svjesno i namjerno sijala. Čitajući autobiografske zapise Vesne Parun u raznim njezinim djelima kako proznim tako i poetskim imala sam osjećaj da su pisani za kazalište. Sklepala sam jednu dramaturšku koncepciju njezinih, prije svega proznih, tekstova i pokazala Ivanu Leu Lemi i Tatjani Aćimović. Oni su se zdušno prihvatili suradnje i unijeli svoja velika srca u projekt te smo kao autorski tim proveli nekoliko vrlo kreativnih i nadahnutih mjeseci u radu – ispričala je glumica Tominac Matačić. Na isti su način, dodaje, pristupali su i ostali suradnici, Ozren K. Glaser i Zvonimir Dusper kao autori glazbe, Miljenko Bengez kao oblikovatelj svjetla, Dario Hacek, autor fotografije i još mnogi koji su doprinijeli realizaciji. Glumica u predstavi igra književnicu te kaže da se u ulozi Vesne Parun osjeća potreseno.

“Riječ Vesne Parun i njezina poruka čak i  kad je bila gorka i subverzivna bila je jedina meritorna”
Vesna Tominac Matačić– Sa svakom novom izvedbom potresena sam njezinom sudbinom, veličinom i ljepotom njenog djela, ali i reakcijama publike koje su uvijek emotivne – otkrila je Vesna. Predstava ‘Ja koja imam nevinije ruke’ osvojila je Grand Prix na međunarodnom festivalu monodrame u Bitoli ove godine te već nekoliko sezona s uspjehom igra u Teatru &TD. Vesna je otkrila zašto je bio rizik raditi ovu predstavu.
– Budući se radi o tako delikatnoj formi,  koja je jednako  lirska kao i dramska i  koja, niti je baš popularna, a niti zahvalna jer vrlo lako može skliznuti u kič i patetiku, predstava je, dakako, bila veliki rizik. No mi nismo pazili na isplativost, nismo vodili računa o eventualnim reakcijama znalaca, kritičara, a pogotovo se nismo ‘dodvoravali’ publici. Riječ Vesne Parun i njezina poruka čak i  kad je bila gorka i subverzivna bila je jedina meritorna. Imati takvu slobodu u procesu stvaranja luksuz je i velika privilegija koju možete, još uvijek, srećom, ostvariti, i  možda, još samo, u Teatru Itd. Zato sam beskrajno zahvalna Nataši Rajković i svim djelatnicima toga kazališta jer su nam omogućili ovaj rizik. A umjetnost bez rizika je nemoguća. Zato trenutno ovo kazalište na svom repertoaru ima većinu od nekolicine najboljih predstava u Hrvatskoj što potvrđuju i nagrade i priznanja – objasnila je Vesna. Predstava je dobila i nagradu Grand Prix na 17. International Festival of Monodrama, Bitola 2015.  u konkurenciji  10 zemalja.
– Istina, tko bi mogao pomisliti da će predstava koja se bavi poezijom i životom pjesnikinje jednoga tako malog naroda dobiti takvo međunarodno priznanje.  Ali, to je i sudbina Vesne Parun. Obično su je više cijenili i poštovali izvan domovine. Kao prilog ovoj tvrdnji ide i činjenica da vijest o ovoj nagradi nije prenio niti jedan tiskani dnevni list u Hrvatskoj – ističe glumica. Vesna je zadovoljna reakcijama publike koje su iznad svih njezinih očekivanja. Vesna se veseli gostovanju u Koprivnici.

“Vesna Parun bila je i još uvijek jest umjetnica daleko  ispred našeg vremena”
– Očekujem, prije svega,  puno gledalište. Nadam se da će u publici biti i onih koji ne idu često u kazalište, naročito mladih. Osim ljubitelja  poezije i djela Vesne Parun, potajno se nadam  da će doći i oni koji to još nisu jer postoje izvjesni izgledi da će to s našom predstavom  postati – kazala je Vesna za koju je umjetnost život. Upravo zato ju je privukla priča Vesne Parun.
– Vesna Parun bila je i još uvijek jest umjetnica daleko  ispred našeg vremena. Bespoštedno je razotkrila svoj život kao izvor i nadahnuće one rijeke jezika koja je tekla usporedno i kontinuirano nevjerojatnih sedamdeset godina. Ne vjerujem u umjetnost koja crpi inspiraciju iz tuđih života. Vjerujem da je u osnovi svakog umjetničkog djela, prostim okom vidljivo ili nevidljivo, osobno iskustvo umjetnika. Kao glumica mogu o tome posvjedočiti iz prve ruke. I to je jedini put u koji vjerujem. Umjetnost nema rok trajanja. A kazališna umjetnost je poput kule u pijesku koju sruši prvi morski val, i ta ekskluzivnost u prolaznosti i smrtnosti  i u njezinoj krhkosti daje joj dodatnu ljepotu – zaključila je Vesna.

Razgovarali: Ludens teatar/Ena Bebek
Foto: Press, Scena.hr – iz predstave Glembajevi