fbpx

Intervju Tomislav Jozić, voditelj zbora Singrlice

Koncerti…

S izvora naše glazbene baštine otirem ‘prašinu zaborava’, kaže Tomislav Jozić

SingrliceŽenski vokalni ansambl ‘Singrlice‘ sa svojim umjetničkim voditeljem i dirigentom Tomislavom Jozićem, za ovu godinu najavljuju jedan zanimljiv glazbeni projekt te vrlo skoro i dva samostalna koncerta pod nazivom ‘Nizvodno od izvora‘ koji će održati 19. veljače u Karlovcu i 21. Singrliceveljače u Zagrebu. Koncerti bit će presjek dosad neobjavljenih skladbi, ali i objavljenih albuma ‘Singrlice‘ i ‘Made in tradicija’ za koji su Singrlice nagrađene hrvatskom diskografskom nagradom Porin u kategoriji najboljeg etno albuma 2011. godine. Povodom koncerata razgovarali smo s umjetničkim voditeljem ansambla i glazbenim pedagogom Tomislavom Jozićem.

Scena: Već dugi niz godina s vašim, kako ih od milja zovete, ‘Pjevajućim grlicama’ njegujete jedan interesantan glazbeni izričaj i djelujete u sklopu vokalnog ansambla. Kako su nastale Singrlice?
Singrlice su izrasle iz moje želje da pjesmom istaknem svoje viđenje prošlosti i uz dostupnost tehnologije, smjestim je u današnje vrijeme i tako predstavim širem auditoriju.

Scena: Singrlice njeguju tradiciju i imaju specifičan zvuk, a do sada ste izdali dva albuma od kojih ste za posljednji, ‘Made in tradicija’ osvojili i Porina za najbolji etno album. Gdje i kako crpite ideje?
Srećom, ideje crpim na nepresušnom izvoru naše glazbene baštine, prebogatom prekrasnim i različitim pjesmama. Otirući s njih ‘prašinu zaborava’, nastojim ne umanjiti im prvobitnu funkciju i vrijednost koje one nose u sebi, darujući im moje potencijale i talent. Tako ne samo da se obogaćuje naša tradicija, već se stvaraju nova djela za svoje vrijeme i otvaraju  vrata daljnjem razvoju folklornog izričaja na zadovoljstvo budućim generacijama.

Scena: Tko je sve utjecao na razvoj Singrlica? Imate li svoje glazbene uzore?
Na razvoj Singrlica zasigurno ima utjecaja moje dugogodišnje bavljenje folklornom glazbom, klasična naobrazba kao i mladenaštvo vezano uz bezbroj različitih glazbenih žanrova.

Scena: Nastupili ste i u poznatom HRT-ovom showu ‘Do posljednjeg zbora’ gdje ste bili među finalistima, jeste li se nadali tome? Kakva su vaša iskustva iz tog showa?
Na show smo se prijavili iz čiste znatiželje da se malo ogledamo s drugim zborovima drugog ili sličnog profila. Upravo zbog toga nismo ušli s nikakvim nadama te je dospijeće u finale emisije bilo za nas veliko iznenađenje i dakako radost. Bilo je prekrasno družiti se sa zborovima iz čitave Hrvatske jer čitavo vrijeme atmosfera van pozornice nije bila natjecateljska, nego prijateljska što je davalo ležernost čitavom showu uz značajnu popularizaciju zborske glazbe.

SingrliceScena: ‘Nizvodno od izvora’ naziv je koncerata koje ćete održati uskoro u Zagrebu i Karlovcu, možete li nam reći zašto ste odabrali taj simpatičan naziv i zašto baš ta dva grada?
Naziv ‘Nizvodno od izvora’ mislim da dovoljno govori o samom karakteru koncerta kojeg spremamo. Mi se napajamo na samom izvoru (pod time se podrazumijeva izvorna folklorna pjesma) i kako se voda nakon izvora razdvaja u različitim smjerovima, jednim od tih smjerova u svom traganju zaplovili smo i mi. Zašto Karlovac? Pa petero djevojaka iz ansambla dolaze iz Karlovca pa smo mišljenja da bi bilo u redu da se i u svom gradu predstave s ovim projektom. A za Zagreb smo se odlučili jer želimo napraviti i jedan kvalitetan video snimak koncerta, a za takvo što u Samoboru nemamo uvjeta.

Scena: Što ste sve pripremili za koncerte i što publika može očekivati?
Novost je da na koncertima nećemo pjevati na matricu, već smo okupili muzičare tako da će doživljaj biti potpun. Uz već spomenuti bend, tu će biti i gosti koji često sviraju na našim nastupima, a to su Miroslav Navračić na harmonici, Tomislav Goluban na usnoj harmonici i Stjepan Večković na gajdama. U prvom djelu koncerta izvest ćemo pjesme s prva dva albuma nakon čega sviraju gosti Blue World trio (u Karlovcu UO Lepeza i zbor Čipkice), a u drugom djelu izvodimo novi materijal.

Scena: Za ovu godinu pripremate i jedan jako zanimljiv projekt u suradnji s poznatim hrvatskim saksofonistom Igorom Geržinom. Možete li za čitatelje Scena.hr otkriti o čemu se radi?
U traganju za novim mogućnostima odijevanja narodne pjesme, odlučio sam probati spojiti jazz i pučku pjesmu. S obzirom da mi je način na koji to radi Igor Geržina blizak i da mi se sviđa, napravit ćemo suradnju koja će, kako nam se čini, biti nešto svježe na našem glazbenom stolu.

Scena: I za kraj, koji su vaši planovi te imate li nešto što biste htjeli poručiti našim čitateljima?
Moji planovi i želje su etablirati našu folklornu osuvremenjenu glazbu na ovim našim prostorima, ali i izvan granica naše domovine, jer povezanost sa životom jest njena temeljna značajka, a jezik kojim ta glazba govori razumljiv je čitavom globusu, pa vjerujem da će ovako “ukrašena” tradicijska glazba naći put do srca današnjih generacija. Poruku za čitatelje nemam jer za to čovjek’ treba biti puno veća faca nego kaj sam ja’.

Foto: Press