fbpx

Tomo Medved: Svi će imati osiguranu besplatnu prehranu

Zajednički nam je cilj brza i učinkovita pomoć svima koji su ugroženi posljedicama potresa, rekao je Tomo Medved

– Sve sastavnice Stožera civilne zaštite izvrsno su koordinirane međusobno i s jedinicama lokalne i područne samouprave – istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u izjavi za medije nakon sastanka Stožera u Petrinji kojem je na čelu.

– Zajednički nam je cilj brza i učinkovita pomoć svima koji su ugroženi posljedicama potresa. Zaprimili smo više od 35000 zahtjeva za prvi pregled oštećenja na objektima, a do sada ih je pregledano više od 15000, što dovoljno govori o angažmanu ljudi koji rade na tim poslovima, inženjera i statičara. Brojni od tih objekata su neuporabljivi ili privremeno neuporabljivi, a česta podrhtavanja tla dodatno otežavaju okolnosti – pojasnio je ministar Tomo Medved.

Tomo Medved

Privremeni smještaj rješava se temeljem zahtjeva gradova i općina te županije. Obiteljima čiji su domovi neuporabljivi prioritetno se rješava privremeni smještaj tako da oni definiraju lokacije, a Stožer zaprima kontejnere i mobilne kućice u novoj bazi u Lekeniku te ih odatle razmješta na tražene lokacije.

– Također, započeli smo uspostavu kontejnerskih naselja, kao i uređenje hotela Panonija. Naši mobilni timovi dijele toplu odjeću i deke, kao i vreće za spavanje, potrebne u ovim okolnostima hladnijeg vremena – rekao je Medved.

Od ponedjeljka je s radom započeo modularni sustav podjele prehrane na potresom pogođenom području u suradnji s tvrtkom Pleter, koja je u 100%-tnom državnom vlasništvu i koja ima sposobnosti pripremiti potrebitu količinu hrane po modelu da jedinice lokalne i područne samouprave u Operativni centar Stožera dostave podatke o dnevnim potrebama za hranom i definiraju punktove za dostavu.

– Ističem da će svima biti osigurana besplatna prehrana. I ovom prilikom zahvaljujem se našim vrijednim ugostiteljima i kuharima koji i dalje pripremaju hranu gdje su to radili i do sada, a do kada će to raditi ovisi o njima – poručio je Tomo Medved.

Sastanku održanom 12. siječnja su nazočili i ministri Tomislav Ćorić i Josip Aladrović.

Izvor: potresinfo.gov.hr
Foto: potresinfo.gov.hr