fbpx

Tonči Huljić kakvog niste očekivali: Mare Luda!

Tonči Huljić – Mare Luda

– Radi se o ‘neplaniranom’ albumu koji je nastao zbog viška vremena, viška inspiracije, sastavljen od ekstremnih emocija i rađen za moju dušu – rekao je Tonči Huljić.

Tonči Huljić

Tonči Huljić predstavlja svoju novu pjesmu ‘Mare Luda’. Potpuno novi zvuk dubokih emocija ujedno je i prvi najavni singl koji najavljuje CD naziva ‘Inamorana’ što znači zaljubljena.

Upravo su ekstremne emocije ono što i pjesma ‘Mare Luda’ pobuđuje u svakom slušatelju. Rađena je u obliku dalmatinske šansone, a u prvi plan stavlja emociju uz minimalnu upotrebu instrumenata, tek klavir i violinski orkestar.

– Tekst je rađen na ‘tvrdom splitskom velovaroškom’ narječju koje je sastavljen talijanizama, frankofonije, te turskog i staro splitskog-domaćeg jezika. Iako možda neće svi razumjeti tekst, itekako će razumjeti emociju koju pjesma prenosi. U ovoj pjesmi treba uživati kao kad slušate klasičnu talijansku kanconu i ne razumijete o čemu se pjeva ali dobro osjećate emociju o kojoj se pjeva – nastavlja Tonči Huljić.

Tonči Huljić

Iako je pjesma atipična za današnje standarde, Huljić je odlučio upravo za nju napraviti i spot, iz jednostavnog razloga ljepote same pjesme.

– Nekad ne treba raditi spotove samo na pjesme na koje pretendirate da budu hitovi, jer onda ovakve ostanu u ‘zapečku’ a ja sam htio baš s njom najaviti i novi album za par mjeseci kao i sve ono što slijedi u ovoj godini: to je prvo ‘Misa Mediteràna’ – ujedno i prva pop misa na svijetu. Radi se o koncertnom spektaklu koji datira iz 17, 18 i 19 stoljeća, kada su bile uobičajene a danas se rijetko rade. ‘Misa Mediteràna’ bit će na latinskom jeziku, a specifična je po tome što je to ‘pop cross over misa’ s puno mediteranskog obilježja. Ako sve bude prema planu ideja je da ima dva pretpremijerna prikazivanja na ‘Splitskom ljetu’ – zaključuje Huljić.

Tonči Huljić

Krajem godine pak Tonči Huljić privest će kraju i dvostruki instrumentalni CD ‘Mediteràno’. ‘Mare Luda’ kao najavni singl cijele kreativno bogate godine koja slijedi, objedinjuje sve zajedničko ova tri projekta.
Pjesmu poslušajte na linku.

Tekst: Vjekoslava Huljić,
Glazba: Tonči Huljić
Video produkcija PILOT Studio, Režija: Vojan Koceić

Foto: Press