fbpx

Upoznajte ježeve – Tajni noćni život, ljubav, potomstvo

Dokumentarna serija Upoznajte ježeve

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od ponedjeljka, 1. studenog 2021. godine na Drugom programu (HRT-HTV2) u terminu od 16.45 sati počinje s prikazivanjem dokumentarne serije Upoznajte ježeve.

Upoznajte jezeve

Zanimljiva i dokumentarna serija Upoznajte ježeve govori o omiljenoj divljoj životinji u Britaniji. Kamerama neće promaknuti ništa: od hitnih medicinskih intervencija, spašavanja i oslobađanja ježeva, do njihova tajnog noćnog života, ljubavnog života i potomstva dok ih pratimo kako diljem Velike Britanije vode tešku borbu za opstanak.

Upoznajte jezeve

Iako su omiljena divlja vrsta Britanije, ježevi su u škripcu i treba im posvetiti pozornost. U izvješću “Stanje ježeva u Britaniji” (objavljenom u veljači 2018.) obznanjeno je da je broj ježeva u Velikoj Britaniji od početka stoljeća pao za oko 50% i da postoji mogućnost da naposljetku izumru. No, ježevima se može pomagati sitnim nastojanjima kakva su moguća svakomu.

Steve Backshall vraća se na naše ekrane donoseći svoj opušteni stil, u suradnji s nenadmašnim entuzijazmom rock legende dr. Briana Maya te Anne Brummer i ekipe Amazing Gracea. Svake godine skrbe za oko 700 ježeva, a Steve im pomaže.

Od hitnog spašavanja velikog ježa zaglavljenog u uskom odvodu do četiri mladunca koje je ugnjetavala jedna mačka i do bizarnog slučaja ježa koji se vrtio u krug. Bit će tu hitnih medicinskih intervencija, pa i one u kojoj Brian i Anne zadržavaju dah u trenutku kad tronožni jež prestane disati tijekom operacije uklanjanja ostataka oštećene noge.

Ježevi su uspješno odnjegovani te se zdravi vraćaju u divljinu. Bit će nevjerojatnih trenutaka dok ekipa bude nastojala održati dva ježića na životu.

Bit ćemo i s ježevskim junacima diljem zemlje, pa i sa 75-godišnjom Joan Lockley koja je spasila više od 17 000 ježeva! I s dvije 12-godišnjakinje koje ustaju svako jutro u 5.30 kako bi se brinule za ozlijeđene ježeve.

John Challis, poznatiji kao Boycie iz Mućki, bio je veliki obožavatelj ježeva! Taj član britanskog Društva za zaštitu ježeva svoj je vrt pretvorio u savršeno utočište za ježeve.

Foto: Press