fbpx

Vampirska kronika Jure Grando Damira Zlatara Freya

Pula…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Vampirska kronikaNa programu u INK Gradsko kazalište Pula za danas, 28. listopada 2016. godine s početkom u 20.00 sati, te 29. listopada u 20.00 sati je reprizira predstave autora i redatelja Damira Zlatara Freya Vampirska kronika Jure Grando.
– …Iz svoje kazališne vertikale Jure Grando, putnik iz smrti, pomaže nam razmisliti o tome što znači biti čovjek, a njegovo znanje i misao blagoslovljeni su iskrenošću, pročišćenošću, mukom koja se događala i događa se nad čovjekom, nad srcem. Probodenim srcem poučava nas o kucanju ljudskog srca u svoj njegovoj složenosti. Dovodi na kazališnu scenu emociju, još jednu suvremenim senzibilitetom i ustrajnim zarivanjem zubi izgnanu, veliku temu ljudskoga roda. Vampirska kronikaTekstom se tako artikuliraju dvije temeljne emocije – strah koji je najjača i najstarija čovjekova emocija, i ljubav. Ljubav možemo, kako se s njom tako često događa, ismijati, pribiti na stup srama, i zatreba li, probiti kolcem ili spaliti. No, svedemo li sve mogućnosti izbora, potreba, želja i snova, ostaje čovjeku samo jedna pokretačka sila koja donosi promjene i moć obnove: ljubav. Po tome je “Vampirska kronika Jure Granda”, kronika ljubavi. Grandova je priča i velika ljubavna priča zbog koje on bez oklijevanja iskušava i krajnje mogućnosti svoje ljudske egzistencije. Grando, i kada dolazi iz svijeta simbola i tragične nemogućnosti za svijet fizički živih, i kada njegove riječi prolaze daleki put do Ivane, postavlja živu emociju u temelj svog ljudskog dostojanstva, prava i identiteta. I u svom postojanju izvan riječi, njegova bi želja mogla glasiti – želio sam da mogu za sebe reći da sam bio voljen, da sam se osjećao voljenim na Zemlji. Konačno, probodeno srce Jure Granda ne pokazuje samo put do biti svakog čovjeka. Ono nas ovom ‘Vampirskom kronikom’ odvodi na put u mistično srce Istre, autentične i bogate tradicije, ispisujući raskošno ljubavno pismo svoga autora prostoru u kojem živi i osjeća pripadnost – Vesna ĐIKANOVIĆ, dramaturginja.
IGRAJU: Aleš Kranjec, Iva Kevra, Alan Katić, Petra Blašković, Aleš Valič, Stipe Kostanić, Vanja Jovanović, Luka Barešić, Ajdin Huzejrović, Dominik Karakašić, Šandor Slacki, Franjo Tončinić, Šandor Slacki ml., Sedina Cerovac, Miroslav Cerovac, Paola Štros

Press: Press – Saša Miljević