fbpx

Video – Šokantne snimke: Nazivaju ih kurvama i potom kolju

U klaonicama ih i mlate i nazivaju kurvama!

Prijatelji životinja: „Ove prizore svi trebaju vidjeti!”

– Dođi, dođi, dođi! – zaposlenik izgovara svinji, a njegove riječi prate siloviti udarci nogom popraćeni strujnim udarima. Na snimci se vidi kako prestravljene životinje potom silaze u plinsku komoru.

kurvama

Vidi se i kako bika u više navrata neuspješno pokušavaju omamiti, dok se nesretna životinja grči, muči i plazi jezik, a iz otvorenih usta curi mu pjenušava slina. Mali broj onih koji izdrže i nastave gledati snimku svjedoči dodatnom premlaćivanju, psovanju i pogrdnim nazivima poput: „Gade!” i „Kurvo!”

Slovenska udruga AETP (Animal Enterprise Transparency Project) u javnost je lansirala snimke koje otkrivaju stravično maltretiranje svinja na farmi Ljutomerčan, a nekoliko mjeseci kasnije objavila je i tajne snimke iz mariborske klaonice Košaki, zabilježene 2020. godine.

Iz udruge koja je ustupila snimke naglašavaju da je većina dokumentiranih postupaka klanja, s izuzetkom, recimo, udaranja životinja i nepravilne primjene elektrošokova, potpuno legalna na temelju europske regulative:

– Krvarenje svinja nakon korištenja plinske komore s visokom koncentracijom ugljičnog dioksida smatra se čak i jednim od najmanje bolnih načina ubijanja životinja. No na snimkama vidimo da je ovakav način omamljivanja daleko od percepcije javnosti da svinje mirno i bezbolno zaspu u plinskim komorama.”

Naime, ponašanje svinja u plinskoj komori, gdje završavaju životinje i u klaonici Košaki, sugerira da se, unatoč pokušaju omamljivanja plinom, životinje guše u agoniji.

Aktivisti udruge AETP potvrdili su da je jedna od glavnih svrha omamljivanja sigurnost zaposlenika, a ne pomoć životinjama. Manje praščiće omamljuju udarcem u glavu, no svi završavaju jednako – nožem zarivenim u vrat.

Nekim bikovima sa snimke vratovi su prerezani dok su bili pri punoj svijesti. Iz AETP-a dodaju:

– Ne možemo čitati misli životinja, ali stručna literatura na ovom području prilično je jasna: miris krvi i vrisak u životinja izazivaju uznemirenost i strah. Unatoč ponovljenim strujnim udarima, životinje se vidljivo opiru progonu u klaonici jer shvaćaju da ih ne čeka ništa dobro. Zato se djelatnici prema njima tako grubo ponašaju.

Prijatelji životinja osvrnuli su se na mučne snimke i naglasili da se isti prizori mogu vidjeti u svim klaonicama, pa i u onima koje se hvale humanim postupanjem:

– Istina o klanju životinja nije nimalo ugodna; komercijalne klaonice su poput vizije pakla. Cjelokupni život životinja prije smrti svodi se na neprirodan uzgoj, okrutne kastracije i stimulacije hormonima, duge vožnje bez vode i hrane koje vode u neminovnu smrt.

Radnici u klaonicama moraju otupjeti kako bi mogli raditi ono za što su plaćeni. Mnogi nisu niti svjesni da se dodatno iživljavaju na životinjama. Klanje je najbrutalnije i najmasovnije zlostavljanje životinja.

Pojašnjavaju da su nedužne životinje, na mučnom putu transformacije u komad mesa na tanjuru, osuđene na skučene torove, električne palice, uvrtanje repova, mučenja i strahove:

– Ne postoji humano klanje. Svi koji su zgroženi ovim potresnim snimkama trebali bi razmisliti o svojom prehrambenim navikama i iskušati vegansku prehranu, koja je dobra za sve.

Fotografije i snimke iz klaonica te više informacija dostupni su na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Foto: Press Prijatelji životinja

Tajne snimke iz mariborske klaonice Košaki
Video:

Stravično maltretiranje svinja na farmi Ljutomerčan
Video: