Zaklada: 161 novi potencijalni darivatelj pridružio se Hrvatskom registru
By redakcija On 23 lis., 2019 At 12:20 PM | Categorized As Naslovnica, Vijesti | With 0 Comments

Zagreb…

darivateljNa akciji održanoj u utorak, 22. listopada u Zagrebu, Hrvatskom registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica pridružio se 161 novi potencijalni darivatelj.
Akcija se održala u prostoru tvrtke IBM Hrvatska na inicijativu gospodina Zvonimira Kračuna i gospođe Kristine Malenice Rotkvić, prijatelja gospodina Ivana Puljka kojemu je za daljnje liječenje potrebna transplantacija krvotvornih matičnih stanica kako bi mu se pomoglo pronaći podudarnog darivatelja, ali i za sve ostale koji čekaju svoju priliku za ozdravljenje.
darivateljSvaka akcija koju Zaklada organizira diljem Hrvatske nosi poruku „lijek je u nama“. Time Zaklada želi još jednom podsjetiti građane da u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote oboljelih od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Što je veći broj upisanih u Hrvatski registar, veća je i mogućnost da se spasi život oboljelima, a prvi korak je upis u Hrvatski registar. Ako se utvrdi HLA kompatibilnost s oboljelom osobom, možemo joj pomoći da se izliječi.
Tijekom gotovo 13 uspješnih godina rada, Zaklada je uz pomoć brojnih građana povećala broj potencijalnih darivatelja s početnih 150 na današnjih 62.774 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Iz Hrvatskog registra izdano je ukupno 111 transplantanta za hrvatske i inozemne pacijente čime je 111 teško oboljelih osoba iz Hrvatske i inozemstva dobilo priliku za život.

Foto: Press

comment closed