fbpx

Film Zbornica osvojio dva velika priznanja Filmskog festivala Karlovy Vary

Film Zbornica Sonje Tarokić dobio i priznanje Ekumenskog žirija

Na zatvaranju 55. Međunarodnog filmskog festivala Karlovy Vary, posebno priznanje glavnog žirija dodijeljeno je filmu Zbornica, čiju režiju i scenarij potpisuje Sonja Tarokić, a produkciju Ankica Jurić Tilić.

Zbornica

Zbornica je osvojila i Priznanje Ekumenskog žirija, koji je svoju odluku obrazložio riječima:

Zbornica

– U svom debitantskom dugometražnom filmu, redateljica Sonja Tarokić pokazuje iznimnu paletu kinematografskog umijeća vladanja mizanscenom i, što je najvažnije, istinski benevolentno napisanim likovima. Srčana, univerzalna i ohrabrujuća posveta svim djelatnicima obrazovnog sustava diljem svijeta.

Zbornica

Redateljica Sonja Tarokić osobno je preuzela priznanja na ceremoniji zatvaranja u Karlovym Varyma.

– Već je sama selekcija filma u glavni natjecateljski program bila dovoljna da budemo sretni, a povratak kući s priznanjem cijelo je iskustvo učinio još ljepšim. Uz divne reakcije publike nismo mogli zamisliti ljepšu premijeru, a sada mi je dodatno drago da je i žiri prepoznao vrijednost našeg filma – komentirala je Sonja Tarokić ovaj uspjeh njezinog debitantskog dugometražnog filma.

Producentica Ankica Jurić Tilić, u svojoj prvoj reakciji istakla je kako joj je drago što je film bio tako dobro primljen i od publike i od kritike, a na kraju i od žirija u Karlovym Varyma te zaključila:

– Specijalno priznanje u glavnom natjecateljskom programu svakako nam je veliki kompliment, a veseli nas i pohvala Ekumenskog žirija. Ovo je zaista krasan početak za ‘Zbornicu’ i jedva čekamo da film predstavimo domaćoj publici.

Nakon svjetske premijere u Karlovym Varyma prošle nedjelje, Zbornica je dobila iznimne kritike najznačajnijih filmskih publikacija kao što je Cineuropa, a redateljica je dala brojne intervjue, među ostalim za Screendaily.

Festival Karlovy Vary najstariji je i najznačajniji filmski festival u jugoistočnoj Europi i među 15 festivala A-kategorije, a hrvatska filmska produkcija već dulje vrijeme nije imala predstavnika u glavnom programu u konkurenciji 12 filmova.

Zbornica je filmska drama o borbi pojedinke protiv sustava. Netom zaposlena entuzijastična osnovnoškolska pedagoginja Anamarija (Marina Redžepović), prisiljena je birati hoće li poštovati vlastite principe ili se uklopiti u zbornicu.

Osim Marine Redžepović, glumačku ekipu čine Stojan Matavulj, Nives Ivanković, Maja Posavec, Sandra Lončarić, Daria Lorenci Flatz i brojni drugi. Direktor fotografije je Danko Vučinović, montažer i dizajner zvuka Borna Buljević, scenografkinja Tajana Čanić Stanković, a kostimografkinja Katarina Pilić.

Film Zbornica je nastao u produkciji Kinorame uz pridruženog producenta KinoElektron iz Francuske, te potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, programa Kreativna Europa – potprogram MEDIA, fonda RE-ACT, HRT-a i Torino Film Lab-a, gdje je projekt nagrađen u fazi razvoja.

Foto: Press