fbpx

Zinka Kiseljak: Indijanska priča vraća nas u mitsko doba

Premijera…

Indijanska priča– Indijanska priča vraća nas u mitsko doba sjeverno-američkog kontinenta, kada su ondje živjeli domoroci u savršenom skladu s prirodom. Znanja o čovjeku i svijetu, običaji i mudrosti brojnih generacija prenosile su se isključivo usmenom predajom. U zimskim danima stariji članovi zajednice okupili bi mladu generaciju i pričali im priče o hrabrosti, prijateljstvu, poštovanju, moralu i dubokoj povezanosti sa svakim živim bićem, ali i prirodi općenito. U našoj predstavi plemenski mudrac Iagoo otkrit će mladim članovima plemena, ali i našim gledateljima, kako su sve stvari u prirodi duboko međusobno povezane. Ljubav, hrabrost, skromnost, požrtvovnost,
poštenje i istinsko razumijevanje svih promjena u prirodi, temelj su dobrog i sretnog života svakog čovjeka – rekla je uoči premijere Zinka Kiseljak.
Legende iz života sjevernoameričkih Indijanaca na sceni Žar ptice, ispričane kroz četiri godišnja doba, bit će i prvo takvo uprizorenje na hrvatskoj sceni uopće u režiji Saše Broz. U ulozi poglavice pripovjedača glumački ansambl predvodi Ranko Zidarić kojem je ovo prva predstava u dječjem kazalištu. Prema legendama sjeverno američkih Indijanaca, Indijanska priču je napisala Zinka Kiseljak.
Indijanska pričaScenografiju su napravile Ana Martina Bakić i Ivana Knez, kostime Marita Ćopo, koreografiju Blaženka Kovač Carić, a glazbu Borna Šercar. Uloge tumače: Ranko Zidarić, Ante Krstulović, Zoran Pribičević, Amanda Prenkaj, Petar Atanasoski, Domagoj Janković i Lucia Stefania Glavich Mandarić.
Svečana premijera u Gradskom kazalištu Žar ptica je 2.ožujka 2018. u 18:30. Pretpremijerno predstave se igraju 25.2. u 11 h; 26.2.u 10 h; 27.2.u 10 h; 28.2. u 10 h i 1.3. u 18:30 h.
Pozivamo vas na jednu od izvedbi Indijanske priče i prisjetite se stare indijanske poslovice:
– Ponašajte se dobro prema Zemlji, ona vam nije dana od vaših roditelja, nego je posuđena od vaše djece. Ne nasljeđujemo Zemlju od naših predaka, posuđujemo je od naše djece.

Foto: Press