fbpx

Psihološki parametri boja u dizajnu interijera

Rumica Baranović…

Profinjen stil u pristupu uređenja prostora dizajnerica je primijenila u interijerima pod nazivom SOBE 17.

dizajn interijeraPoznata dizajnerica interijera Rumica Baranović koja je obrazovanje stekla u Učilištu Profokus, pokazala je svoje sobe i apartmane koje je uredila za jednodnevni najam ili kratak boravak u Zagrebu.
Svoje dugogodišnje iskustvo i profinjen stil u pristupu uređenja prostora primijenila je u interijerima pod nazivom SOBE 17.
Svaka soba ima svoju priču od odabira boje sve do najsitnijih detalja. Takav ambijent gostu pruža ugodu kao da se nalazi kod kuće.

Važno je poznavanje psiholoških parametara boja i ne-boja pri uređenju interijera

Dizajn interijeraKad putujemo i nakon napornog dana dođemo u svoju sobu ili apartman važna je urednosti i čistoća. Pomoću boja u interijeru možemo postići da prostor odiše svježinom .
– Boje su važan element pri uređenju interijera – rekla je Rumica. Bijela, kao ne boja sigurno je kraljica svjetlosti i čistoće. Važno je poznavanje psiholoških parametara boja i ne boja. Bijela donosi jednostavnost, pozitivnost, individualnost, ali pojačava tonalitet drugih boja.

Pozitivne i negativne strane bijelog

U prostorima koji su u svakodnevnoj funkciji kao što je dnevni boravak, spavača soba ili apartman bijela je zahvalna zato što uz nju možemo kombinirati sve druge boje. Ona će svakom tko boravi u prostoru pružiti dojam urednosti. Ona ne nameće svoju dominaciju, već daje mogućnost drugim bojama da se istaknu u prostoru.

Dizajn interijera– Zahtjevna je jer se svako malo oštećenje, mrljica odmah primijeti pa su potrebne česte sanacije. Oko bijelog moramo stalno bdjeti da bi ostala netaknuta njezina bjelina. Nije važno radi li se o zidovima, tepihu ili stolcu, bijelo ne podnosi na sebi prašinu i bilo koji oblik nečistoće.
U većini gosti će se složiti da je bijela najljepša kad je u pitanju posteljina. Leći u bijeli krevet znači pozitivan osjećaj čistoće. Zato bijelu možemo koristiti u prostorima šire uporabe sa saznajem da je moramo njegovati, odnosno stalno održavati čistom, zaključila je poznata dizajnerica Baranović.
Naglasila je kako treba znati koristiti boje u prostoru s pažnjom i znanjem ih odabirati, što će za Scenu.hr pokazati u drugom primjeru uređenja soba i apartmana.

Foto: Profokus

Fotogalerija: [nggallery id=389]