Natječaj: Odabran projekt dizajn vrtova za 2017.!
By redakcija On 6 ožu., 2018 At 11:55 AM | Categorized As LifeStyle, Moda, Naslovnica, Profokus, Reportaže, Vijesti | With 0 Comments

Zagreb…

dizajn vrtovaUčilište Profokus u svim svojim programima iznimnu važnost pridaje stjecanju ne samo teoretskog, već i praktičnog znanja. Tako su u okviru prošlogodišnjeg natječaja za besplatan dizajn uređenja vrta polaznici programa ‘Dizajn vrtova i pejzažne arhitekture‘ ponovno dobili priliku svoje stečeno znanje i vještine primijeniti u praksi, ovaj put prilikom izrade projekta za krajobrazno uređenje okućnice obiteljske kuće Lukač na području zagrebačke četvrti Vrapče, Sunčani brijeg 8, što je ujedno bila i tema njihovog završnog rada.

dizajn vrtova

Kako svaka izrada projekta započinje s pripremnim radnjama, tako su i naši dizajneri prethodno morali utvrditi i fotografirati postojeće stanje okućnice, izvršiti sva potrebna mjerenja te, uz pomoć svojih mentorica, popuniti svu potrebnu dokumentaciju. Potom je uslijedio intervju s investitoricom Brankom koji je dizajnerima pružio uvid u njezine želje i viziju uređenja okućnice i nakon kojega su pristupili izradi konkretnog projekta.

dizajn vrtova

Svi izrađeni projekti prezentirani su mentoricama, nakon čega su oni najbolji prezentirani investitoru. Kao najuspješniji izabran je projekt dizajna vrta polaznice Karmen Štimac, ing. arh., u vrijednosti od ukupno 8.000,00 kn, koji je potom uručen zadovoljnom investitoru.
dizajn vrtovaPrema riječima dizajnerice Štimac, zadatak je predstavljao znatni izazov zbog kompleksnosti i obujma samog projekta, nastojanja da se želje i afiniteti investitora ispune te nužnosti prilagodbe postojećem stanju. Naime, kao što je dizajnerica navela, projekt koji bi spojio postojeće i planirano stanje u kompozicijsku cjelinu, bio je već unaprijed definiran polovično uređenim okolišem te je stoga najveći problem bilo pronaći rješenje kojim bi se zadržali stari arhitektonski elementi i nasumično zasađeni biljni materijal, oblikovale površine različite funkcije i karaktera, postavili novi elementi i biljne vrste, a pritom ipak zadržao jasan koncept uređenja.
Njen projekt je u cijelosti postigao navedene ciljeve te sadrži sve potrebne nacrte, tehnički opis, popis i cijene svih potrebnih radova i materijala, dok je dizajn maksimalno prilagođen potrebama i financijskim mogućnostima investitora. Uspješna dizajnerica zahvalila je školi i mentoricama na prenesenom znanju te izrazila počašćenost što je investitor prepoznao njen trud i što mu se upravo njen projekt najviše svidio.

dizajn vrtova

Mentorica Ana Horvat pohvalila je cijelu generaciju dizajnera vrtova 2016./17. i njihove radove ocijenila vrlo zanimljivim i kvalitetnim. Projekt dizajnerice Karmen Štimac istaknula je kao veoma funkcionalan, dopadljiv dizajn i kreativno rješenje specifičnih zahtjeva investitora (koji su, između ostalog, uključivali i uređenje po feng shui principima, uklapanje bazena ili vodenog elementa i uobličavanje postojećeg zelenila i staza u smišljenu i lijepu cjelinu) te odličan dogovor na osobitosti parcele od 4000 m2 u podsljemenskoj zoni, s postojećim objektom i od ranije prisutnim elementima uređenja.

dizajn vrtova

Prema ocjeni mentorice Alke Ševo, idejno rješenje polaznice Karmen Štimac odabrano je kao konačno projektno rješenje zbog toga što je najbolje prilagođeno zahtjevnom terenu i željama investitora. Naime, prema njenom projektu, teren je podijeljen u zone koje predstavljaju konceptualne cjeline s pažljivo odabranim vrtno arhitektonskim elementima (prema željama investitora), a istovremeno se sve zone ujedinjuju u jednu veliku cjelinu te povezuju cijeli teren i pružaju nove mogućnosti za njegovo korištenje. Pritom je polaznica odlično odradila i koncipirala sve pismene i grafičke dijelove projekta te napravila vrlo lijepu prezentaciju koju je prezentirala investitorima.

dizajn vrtova

Tijekom izrade projekta svi polaznici programa postupali su vrlo profesionalno i stručno, a sam natječaj pokazao se velikim uspjehom – ne samo za investitora koji je dobio kreativan i vrijedan projekt prilagođen njegovim željama i potrebama – već i za same dizajnere koji su se prilikom praktične primjene svog znanja stečenog u Profokusu imali priliku uvjeriti u kvalitetu ovog programa.

Foto: Profokus – dizajn vrtova

comment closed