Valter Ajman: Sezona alergija!
Piše: redakcija On 28 svi., 2015 At 10:50 AM | Categorized As Profokus | With 0 Comments

Profokus…

Piše: Valter Ajman

Valter AjmanStiglo je proljeće, a s njime i sezona alergija. One se javljaju radi ‘greške’ u radu imunološkog sustava koji pretjerano reagira na uobičajene tvari iz naše okoline poput prašine, životinjske dlake, peludi, nekih sastojaka iz hrane i drugih alergena.
Osnovna funkcija imunološkog sustava je zaštita organizma od vanjskih štetnih činioca poput bakterija, virusa, gljivica. Ima vrlo kompleksne mehanizme djelovanja, a osnovni princip je razlikovanje tuđeg od svojeg, odnosno reagiranje na tvari koje su organizmu strane i za njega štetne. Ukoliko dođe do reagiranja protiv vlastitih tkiva i organa, takve poremećaje nazivamo autoimunim bolestima (reumatoidni artritis, neurodermitis, lupus). Kad imunološki sustav pretjerano reagira na uobičajene čestice iz okoline (prašina, pelud, sastojci hrane), onda se radi o alergijama.
Mehanizmi i simptomi alergije
Jedan od najvažnijih znakova alergije je širenje krvnih žila i nastanak oteknuća. Radi njihovog širenja kod peludne hunjavice, prohodnost nosa je značajno smanjena što otežava disanje i dovodi do subjektivnog osjećaja škakljanja popraćenog kihanjem. Kod reakcije na koži nastaje crvenilo koje može biti različitog izgleda i veličine, često popraćeno svrbežom, peckanjem ili žarenjem. Fitoaromaterapija temelji svoje djelovanje na kombinaciji dva osnovna principa: drenažni pristup i simptomatska terapija.
Drenažni pristup
Drenažnim pristupom (drenaža, čišćenje, detoksikacija jetre i organizma) djelujemo na način da oslobađamo jetru i ostatak organizma od nakupljenih štetnih tvari iz hrane i zraka koje unosimo, ali i štetnih produkata metabolizma koji se mogu nakupiti u organizmu i biti okidač nastanka ovakvih reakcija. Poznato je da jetra sudjeluje u imunološkom odgovoru, i to u izgradnji tolerancije prema vlastitim tkivima i određenim tvarima iz okoliša poput peludi. Drenažu jetre treba prvo provesti u proljeće, te ponoviti još jednom prije ljeta. Tijekom godine treba provesti 2 do 3 kure detoksikacije od kojih svaka traje 3 tjedna. Za detoksikaciju koristimo integralne otopine (SIPF) lista artičoke te korijena maslačka ili čička (posebno kod kožnih alergija). Drenažnim pristupom rezultate vidimo nakon duljeg vremenskog perioda, no bez obzira na to, rezultati su pozitivni, dolazi do trajnog poboljšanja stanja. U tretmanu alergija nikako se ne smije izostaviti ulje crnog kima.

Sezona alergijaSimptomatsko liječenje prirodnim preparatima
Jedan od vrlo neugodnih simptoma peludnih alergija je svrbež oko očiju. Za ublažavanje simptoma koristimo hidrolate rimske kamilice i mirte kemotip cineol, a najbolja je njihova mješavina. Svaki dan se dva do tri puta primjenjuju u obliku natopljenih komada vate koji se stave na zatvorene oči tijekom 5 do 10 minuta. Osim kod svrbeža, pomaže i kod zamora očiju tijekom dugotrajnog rada sa računalom. Bitno je napomenuti da se hidrolat mora korsititi kao oblog, a nikako ne ukapavati u oči!

Sezona alergijaKod alergijske hunjavice kao samopomoć se može primjeniti inhalacija 1 do 2 kapi eteričnih ulja puzajućeg varijeteta miloduha i rimske kamilice, te inhalirati nekoliko minuta. Ova eterična ulja šire dišne puteve i djeluju protuupalno.

Sezona alergijaZa tretman ‘iznutra’ primjenjuje se integralna otopina ili gemotinktura lista crnog ribiza.
Tretmani sezonskih alergija su dugotrajni, primjenjuju se tijekom 6 mjeseci, već od početka godine pa do završetka intenzivnog perioda cvatnje. Nakon nekoliko godina primjene alergijske se reakcije kod većine ljudi povuku ili svedu na vrlo oskudne simptome koji više ne narušavaju kvalitetu života.

Piše: Valter Ajman, dr.med.
Studio Aromedica
fitoaromaterapeut, mentor u programu fitoaromaterapeuta Učilišta Profokus
Foto: Valter Ajman

comment closed