Branimir Bilić: Nagrade su i potvrda, ali i izraz prolaznosti
Piše: redakcija On 16 svi., 2017 At 10:35 AM | Categorized As Događanja, Televizija, Zanimljivosti | With 0 Comments

HRT…

Dodjelom godišnjih nagrada svečano obilježen Dan Hrvatske radiotelevizije

Kazimir Bačić– U ime Hrvatske radiotelevizije i svoje osobno ime čestitam svim nagrađenima. Nastojat ćemo i dalje unapređivati standarde poslovanja i poticati izvrsnost kako bi Hrvatska radiotelevizija ispunjavala svoju javnu ulogu te uspješno obavljala svoje vrijedne i važne društvene i javne zadaće – rekao je glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić. Posebnu je zahvalu uputio svim umirovljenicima i doajenima te istaknuo njihov doprinos u stvaranju današnje Hrvatske radiotelevizije.
HRTSvečanom dodjelom godišnjih nagrada za posebna zalaganja i ostvarenje projekata od posebnoga programskog i poslovnog interesa obilježen je Dan Hrvatske radiotelevizije te 91. obljetnica postojanja Hrvatskoga radija i 61. obljetnica postojanja Hrvatske televizije. Nagradu za životno djelo Ivan Šibl ove je godine dobio Branimir Bilić, a nagradu Joško Martinović za televizijsku reportažu o Iraku, objavljenu u emisiji Global, Zoltan Kabok. Godišnja nagrada za Poslovnu Zoltan Kabokjedinicu Program dodijeljena je novinaru Eugenu Husaku, autoru priloga o aferi o isplati inozemnih dnevnica u Uredu predsjednika Vlade Republike Hrvatske tijekom mandata bivšega predsjednika Vlade Zorana Milanovića koji je ekskluzivno objavljen u Dnevniku Hrvatske radiotelevizije, godišnja nagrada za Poslovnu jedinicu Produkcija pripala je rukovoditelju Odjela za kontroling proizvodnje Anti Keri, godišnja nagrada za Poslovnu jedinicu Tehnologija zaposlenicima Odsjeka za reportažna kola, a godišnja nagrada za Poslovnu jedinicu Poslovanje rukovoditeljici Odjela za financije Ivi Pavić.
U obrazloženju nagrade za životno djelo za doajena Hrvatske radiotelevizije Branimira Bilića stoji kako je u 35 godina novinarske karijere radio na najvažnijim projektima i sadržajima javnoga medijskog servisa.
Branimir BilićBranimir Bilić više je godina uređivao i uživo vodio emisiju TV parlament, a od 1998. godine TV interview – Misli 21. stoljeća. Uređivao je i vodio uživo brojne velike i zahtjevne televizijske projekte među kojima su Lica nacije, Puls Hrvatske, Glas za čovjeka i Hrvatska za pet.
Izvješćivao je o krizi na Kosovu 1980-ih, uređivao i vodio emisije o parlamentarnim i predsjedničkim izborima, komentirao izravne prijenose velikih društvenih događaja poput posjeta pape Ivana Pavla II. i Benedikta XVII. Republici Hrvatskoj te projekata Vukovaru – ime sveto i Vukovar – mjesto posebnoga pijeteta. Kolega Branimir Bilić jedan je od utemeljitelja Zbora novinara elektroničkih medija Forum 21 te autor nekoliko vrijednih knjiga među kojima su TV interview, Misli 21. stoljeća, Treća Hrvatska te Zapisi savjesti. Vrhunski je profesionalac, etičan i odgovoran, uvijek u službi istine, dostojanstva svakoga čovjeka te demokratske, europske Republike Hrvatske – stoji u obrazloženju nagrade.
– Nagrade su i potvrda, ali i izraz prolaznosti. Često služe kako bi se prikrila naša slabašna djela, ali u životu uvijek treba biti zahvalan, pa i na nagradama. Istina, etičnost, profesionalnost, sloboda i odgovornost temelji su novinarstva koje se zauzima za javno dobro i dostojanstvo svakoga čovjeka, na kakvu pokušavam ustrajati već 35 godina. Ili smo ljudi ili nismo. Ili smo novinari ili nismo. Ako nismo, postajemo poslušnici politike, kapitala, tvrtka, agencija za odnose s javnošću, oglašivača i tajkuna, a to vodi u polaganu smrt profesionalnoga novinarstva, i na lokalnoj, i na državnoj, i na svjetskoj razini. Za istinsko novinarstvo nada ostaje u novim naraštajima dobro odgojenih, obrazovanih, stručnih i etičnih mladih novinara koji nikad ne smiju izgubiti obraz i odustati od istine – istaknuo je Branimir Bilić tijekom primanja nagrade za životno djelo Ivan Šibl.
Zoltan KabokČlanovi Ocjenjivačkoga suda za nagradu Joško Martinović jednoglasno su donijeli odluku o dodjeli nagrade HRT-ovu novinaru i uredniku Zoltanu Kaboku za reportažu o Iraku koja je objavljena u emisiji Global. „Kabokova je reportaža školski primjer svih kvaliteta koju ta novinarska vrsta zahtijeva: od aktualnosti teme, preko dubinskoga istraživanja koje seže od opće situacije do pojedinačnih ljudskih sudbina, do zanatske vještine pričanja televizijske priče“, stoji u obrazloženju nagrade.
– Prilog koji je objavljen u emisiji Global ponajprije je plod timskoga rada mojih kolega i dobrih prijatelja: snimatelja i montažera Darija Kiša i tonskoga snimatelja Nine Zubovića koji su uvijek, pa tako i tijekom provedbe ovoga projekta, dali sve od sebe. Ne treba, naravno, isticati kako je za mene ovo priznanje poticaj, ali i obveza u daljnjemu radu, ponajprije zbog naših gledatelja, ali i činjenice da nagrada nosi naziv po našemu najboljem izvjestitelju Jošku Martinoviću”, istaknuo je Zoltan Kabok.
Eugen HusakGodišnja nagrada Hrvatske radiotelevizije za Poslovnu jedinicu Program pripala je novinaru Informativnoga medijskog servisa Hrvatske radiotelevizije Eugenu Husaku. Eugen Husak autor je priloga o aferi o isplati inozemnih dnevnica u Uredu predsjednika Vlade Republike Hrvatske tijekom mandata bivšega predsjednika Vlade Zorana Milanovića, koji je ekskluzivno objavljen u Dnevniku Hrvatske radiotelevizije.
– Prilog Eugena Husaka poticajan je primjer istraživačkoga novinarstva te pravodobnoga i potpunoga izvješćivanja u službi javnosti“, stoji u obrazloženju nagrade.
Godišnju nagradu za Poslovnu jedinicu Produkcija ove je godine dobio rukovoditelj Odjela za kontroling proizvodnje Ante Kero.
– Posebno se istaknuo svojim zalaganjem, poznavanjem metodologije, procesa, poslovnih sustava i sredstava nadzora u ostvarenju temeljne pretpostavke uvođenja računovodstva troškova, odnosno evidencije utroška radnih sati na pojedinome projektu – navodi se u obrazloženju nagrade.
HRTGodišnju su nagradu Hrvatske radiotelevizije za Poslovnu jedinicu Tehnologija dobili zaposlenici Odsjeka za reportažna kola. U 2016. godini taj je odsjek pojačan novim reportažnim kolima, čime je podignuta kvaliteta proizvedenoga signala uvođenjem standarda visoke razlučivosti (eng. high definition – HD) te su povećane tehničko-produkcijske mogućnosti.
– Zaposlenici Odsjeka za reportažna kola odradili su tijekom prošle godine brojne zahtjevne prijenose događaja – od komemoracije u Bleiburgu, sljemenske utrke Snježna kraljica, dodjele glazbene nagrade Porin, završnice Davisova kupa, proslave Dana pobjede u Kninu i Vukovaru, Sinjske alke, emisije posvećene parlamentarnim izborima, prijenosa Dana sjećanja u Vukovaru te različitih humanitarnih akcija, festivala, koncerata, sportskih i mnogih drugih događaja – stoji uz obrazloženju nagrade.
Godišnja nagrada Hrvatske radiotelevizije za Poslovnu jedinicu Poslovanje pripala je rukovoditeljici Odjela za financije u Radnoj jedinici Financije i računovodstvo Ivi Pavić. Zahvaljujući čvrsto određenim načelima i postupovnim pravilima Odjela za financije održana je financijska stabilnost Hrvatske radiotelevizije i njezin visok stupanj Iikvidnosti.
– Na temelju suradnje s poslovnim bankama i financijskim institucijama za Hrvatsku radioteleviziju ostvareni su povoljniji uvjeti poslovanja, a održavanjem urednosti u ispunjavanju obveza Hrvatske radiotelevizije ostvaruje najviši rejting u poslovnih banaka – zapisano je u obrazloženju nagrade.

Foto: Krasnodar Peršun za HRT, Press arhiva

comment closed