fbpx

Vladimir Kranjčević: Da, ovo je oproštaj. Zatvaram dućan!

Zagreb…

Sinoć su u Muzeju Mimara članovi Zbora HRT-a i publika zajedno pljeskali omiljenom maestru Vladimiru Kranjčeviću

Vladimir Kranjčević– Kako je bilo? To mora publika reći. Ovaj ansambl poznajem dugo. Išao sam na njihove koncerte za one slavne ere Pozaića, Zlatića…, bio sam i njegov šef, puno smo radili, puno smo snimali i uvijek je užitak s tim ljudima raditi jer oni su profesionalci, potentnih krasnih glasova i kad se to uspije uskladiti i animirati onda dođe do jednog pravog glazbenog doživljaja.” – rekao je nakon koncerta maestro Vladimir Kranjčević.
Koncert je bio njegov oproštaj od ansambla s kojim je bio vezan cijelu karijeru i kojemu je bio šef dirigent od 1976. do 1982. godine.
– Da, to je oproštaj. Imam još pet koncerata do svibnja i onda zatvaram dućan. Ja ću se i dalje baviti glazbom, sve ću raditi osim proba i koncerata. To me je jako počelo zamarati, iako donose i osvježenje, ali je teško pripremati jedan veliki projekt, ja sam ipak navršio 80 godina – dodao je mastro.
Vladimir KranjčevićNa programu koncerta našla su se vrlo rijetko izvođena djela – Madrigali dell’ estate Ive Paraća, Konavosko pirovanje Ivana Brkanovića i suita Faun Rudolfa Matza u kojoj smo kao soliste slušali sopranisticu Moniku Cerovčec i tenora Andra Bojanića.
– To je jedan birani program. Takoreći na prste jedne ruke možete nabrojati izvedbe tih djela, što je velika šteta. To se užasno rijetko izvodi, a svako je djelo za sebe bombon. Skladana su na divne tekstovi i bio je užitak to raditi. I Zboru se svidjelo pjevati ih. Inspiriralo ih je. S punim nepravom, da tako kažem, su stavljena u zapećak. Ja znam koji je razlog – ona su užasno teška za izvođenje, no profesionalnom ansamblu kakav je Zbor HRT-a to ne predstavlja problem. Nevjerojatno su ih brzo savladali – rekao je maestro Kranjčević.
Vladimir Kranjčević– Ljudski je glas najljepši instrument. Moj profesor Šaban na Akademiji je uvijek govorio da pjevači imaju najljepši instrument koji je Bog stvorio. Zašto? Zato jer je taj instrument u čovjeku. Dakle tu nema tipke koju morate pritisnuti, ne ovisite o mehanici, o žici, o gudalu, o pisku, vi ste gospodar svog organa koji reagira na svaki vaš emotivni podražaj. I zato je pjevanje nešto posebno kad je lijepo – zaključio je naš omiljeni maestro Vladimir Kranjčević.

Foto: Press – Dinko Bažulić