Ciklus filmskog velikana Ingmara Bergmana!
Piše: redakcija On 6 ožu., 2014 At 02:46 PM | Categorized As Televizija, Zanimljivosti | With 0 Comments

HTV3…

Ingmara BergmanaOd 9. ožujka nedjeljom navečer na Trećem programu, Hrvatska televizija počinje prikazivati ciklus filmskog velikana Ingmara Bergmana. U ciklusu ‘Bergmanova godina na HTV3‘ gledatelji će imati prilike vidjeti ostvarenja iz svih faza jednog od najvećih umjetnika dvadesetoga stoljeća, a riječ je o 30 igranih filmova koje je Bergman režirao i jednom čiji je scenarist, zatim tri dokumentarna filma te dvije Bergmanove mini-serije.
– 2014. godina na Trećem programu Hrvatske televizije, godina je Ingmara Bergmana. Ovaj švedski redatelj jedan je od najznačajnijih filmskih autora u povijesti. Ozbiljnim temama, ambicioznim pristupom, beskompromisnimCiklus radom i virtuoznom izvedbom osigurao je filmskoj umjetnosti poklonike među društvenim elitama koje su novoj umjetnosti sporo priznavale status kakav su odavno imale književnost, likovna umjetnost i glazba – najavio je glavni urednik HTV3 Dean Šoša.
Tako će nedjeljom navečer od 9. ožujka svi ljubitelji njegova fantastičnog opusa moći vidjeti filmove Fanny i Alexander, Sedmi pečat, Divlje jagode, Djevičanski izvor, Đavolje oko, Lice, Kroz tamno ogledalo, Pričesnici, Tišina, O svim tim ženama, Persona, Kriza, Glazba u tami, Lučki grad, Zatvor, CiklusMučenje, Žed, Veselje, Ljetna međuigra, Žene čekaju, Ljeto s Monikom, Lekcija iz ljubavi, Osmijesi ljetne noći, Vučje doba, Strast, Ritual, Krici i šaputanja, Prizori iz bračnog života, Jesenja sonata, Iz života marioneta i Nakon probe. Nakon toga, u ciklusu će biti prikazani i dokumentarni filmovi ‘Faro document’, ‘Images from the playground’ i ‘But film is my mistress’ te mini serije ‘Prizori iz bračnog života’ i ‘Fanny i Alexander’.
Tijekom iznimno bogate karijere Ingmar Bergman režirao je četrdesetak igranih filmova od kojih su tri nagrađena Oscarima za najbolji film s neengleskog govornog područja, a šest je nagrađeno Zlatnim globusima u istoj kategoriji. Sedam puta nagrađivan je na Canneskom filmskom festivalu, a osvojio je i Zlatnog medvjeda na Berlinskom festivalu.
Zato vas pozivamo da nam se pridružite na filmskom putovanju u središte opusa jednog od najvećih autora dvadesetoga stoljeća 9. ožujka u 20 sati na HTV3.

Foto: Press

comment closed