fbpx

Godina Oluje – o vojno-redarstvenoj operaciji Oluja!

HRT…

Prva HRT-ova dokumentarna serija o vojno-redarstvenoj operaciji Oluja

OlujaOluja– Ovo je prvi put da iza HRT-ove dokumentarne serije ne stoji Dokumentarni program, nego Informativni medijski servis HRT-a – ističe Željko Rogošić, pomoćnik ravnatelja HRT-a za posebne projekte i izvršni urednik serije o Oluji.
U povodu 20. obljetnice Oluje Hrvatska radiotelevizija od 4. do 7. kolovoza 2015. godine prikazuje dokumentarnu seriju Godina Oluje. Serija će u četiri nastavka dati cjelovitu sliku o vojno-redarstvenoj operaciji Oluja, ali i svemu što joj je prethodilo na diplomatskome, političkome i vojnome planu. U seriji je redatelj upotrijebio dosad nepokazane arhivske snimke, razgovarao sa sedamdeset sugovornika, s neposrednim i posrednim sudionicima događaja s hrvatske, američke, bosanskohercegovačke i srpske strane, a koristio se i bogatom arhivom HRT-a s više od 800 sati materijala.
Redatelj je serije Amerikanac hrvatskih korijena Jack Barich, izvrstan poznavatelj teme, koji je o generalu OlujaGotovini i haškome procesu 2008. snimio dokumentarni film U potrazi za Olujom. Na seriji je radilo četrdesetak HRT-ovih novinara, urednika, snimatelja i montažera.
– Nadam se da će ljudi gledati film iz perspektive koja će im omogućiti da zaista razumiju što je Oluja značila. Za mene Oluja nije počela 4. kolovoza 1995., nego oko 1. prosinca 1994. Željeli smo prikazati što su hrvatski vojnici morali napraviti na obroncima Dinare, u Bosanskome Grahovu i sve ostale događaje koji su prethodili Oluji, željeli smo prikazati politiku i diplomaciju koja je vodila Oluji, posebno ulogu i doprinos predsjednika dr. Franje Tuđmana te odlučivanje o tome hoće li SAD dati svoju podršku toj akciji. Željeli smo ispričati i što se događalo poslije Oluje, zašto je došlo do akcija Maestral i Južni Potez, ali i kako je donesena odluka da se istočna Slavonija ne oslobađa vojnim putom, nego pregovorima. Sve je to dio priče o Oluji – pojašnjava Barich.
OlujaMeđu sedamdesetak Barichevih sugovornika nema generala Gotovine. I u ovome slučaju ostao je ustrajan u odluci da Oluju ostavi u prošlosti, a njegov izostanak Barich će nadoknaditi bogatom arhivom. U filmu se prvi put iscrpno analizira i američka uloga u Oluji, a Jack Barich dobio je ugledne sugovornike iz američkoga vojnog i diplomatskog vrha 90-ih godina prošloga stoljeća.
– Jedna od ključnih točaka ovoga filma jest odgovor na pitanje kako je došlo do toga da zapad podrži hrvatsku stranu. Budimo iskreni, tu je više bila riječ o podršci Bosni i Hercegovini nego Hrvatskoj jer su Amerika i zapad vidjeli što se ondje događa i željeli su to zaustaviti, a kao najbolji način da to učine vidjeli su povezivanje s Hrvatskom, koja je imala vojnu snagu i jedina je to mogla izvesti. To je bio američki položaj. A zašto su Amerikanci došli do toga zaključka? Mislim da je prijelomna točka bila Srebrenica – zaključuje Barich.

Foto: Press