fbpx

U subotu na malim ekranima: Pravi Lawrence od Arabije

Dokumentarni film Pravi Lawrence od Arabije

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u subotu, 23. listopada 2021. godine na Drugom programu (HRT-HTV2) u udarnom terminu od 20.05 sati prikazat će dokumentarni film „Pravi Lawrence od Arabije“.

Lawrence od Arabije

Stvarni Lawrence od Arabije je Thomas Edward Lawrence, britanski obavještajac proslavljen kao legenda zbog odvažnih napada u Prvome svjetskom ratu.

Lawrence od Arabije

No tko je zapravo bio čovjek poznat kao ‘Lawrence od Arabije’ i kako je postao vođa male vojske Arapa s kojom je porazio tursku vojsku, četvrtu po veličini na svijetu?

Film Pravi Lawrence od Arabije otkriva čovjeka koji stoji iza mita. Intrigantnim intervjuima sa stručnjacima i nizom arhivskih snimki, filmova, dnevnika, pisama i novina iz onoga vremena film oživljava ovu krajnje osobnu dramu.

Priča o T.E. Lawrenceu je vrhunska priča o hrabrosti i krivnji, izdaji i pobjedi.

Od ranih godina njegova odrastanja u ruralnom Walesu, film prikazuje kako je Lawrence od studenta arheologije iz Oxforda prešao u borbu zajedno s arapskim gerilskim snagama na Bliskom istoku tijekom arapske pobune.

Saznat ćemo i kako je Lawrenceova uloga u ujedinjavanju arapskih plemena protiv Turaka pokrenula lanac događaja koje on nije mogao zaustaviti.

Jer ti događaji i danas iz temelja oblikuju odnose Arapa i Zapada.

T. E. Lawrence je i autor ratnih memoara “Sedam stupova mudrosti” u kojima je ovjekovječio svoje sjajne pustolovine.

Foto: Press