fbpx

Iz Cannesa Dubravka Turić: Gledatelji su na Trešnje reagirali emotivno

Festival…

Dubravka Turić– Uoči projekcije svi smo bili uzbuđeni, a dojmovi nakon prikazivanja su sjajni. Gledatelji su reagirali dosta emotivno, što mi je izuzetno važno, jer dokazuje da tema kojom se ovdje bavimo komunicira i s međunarodnom publikom – rekla je Dubravka Turić, koja je premijeri nazočila s glumicom Lanom Barić, scenaristicom Jelenom Paljan i producenticom Dijanom Mlađenović.
Kratkometražni igrani film Trešnje redateljice Dubravke Turić, nastao u produkciji kuće Kinematograf, premijerno je prikazan u sklopu programa „15 dana autora” („Quinzaine des réalisateurs”) Filmskog festivala u Cannesu. Spomenuti program svjetskoj publici predstavlja nova redateljska imena otkrivajući autore snažnih i jedinstvenih poetika, ali i nove naslove poznatih redatelja – ove godine Abela Ferrare, Philippea Garrela, Seana Bakera i mnogih drugih.
Trešnje– Zasluženi uspjeh Trešanja pokazuje da je Dubravka Turić uspjela domaćom temom dotaknuti univerzalnost. Trešnje su pokazale kako je, sad već redovito, hrvatski film u svijetu nemoguće zaobići – izjavio je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Daniel Rafaelić.
Trešnje su priča o odrastanju, čija je radnja smještena u Dalmatinskoj zagori. Bezbrižno ljeto dječaka Jakova postepeno narušavaju napeti obiteljski odnosi, a slijed događaja koji završavaju tragično izazvat će u njemu Trešnjeemotivnu pobunu protiv odraslih, ali i osjećaj vlastite krivnje.
Film je nastao prema motivima priče spisateljice i pjesnikinje Olje Savičević Ivančević. Osim režije Dubravka Turić potpisuje i montažu, direktor fotografije je Radislav Jovanov Gonzo, scenaristica Jelena Paljan, producentica Dijana Mlađenović dok glavne uloge u filmu nose Roko Glavina, Lana Barić, Nikša Butijer, Milivoj Beader, Areta Ćurković, Franko Jakovčević i Donat Zeko. Trešnje su sufinancirane sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra kao dio omnibusa Duboki rezovi u produkciji kuće Kinematograf.
„15 dana autora” („Quinzaine des réalisateurs”) održava se paralelno s festivalom u Cannesu od 18. do 28. svibnja.

Foto: Press