fbpx

Islandsko hrvatski film ‘Vrapci’ najbolji film festivala!

San Sebastian…

Rade Šerbedžija, VrapciManjinska hrvatska koprodukcija ‘Vrapci‘ redatelja Rúnara Rúnarssona osvojila je ‘Zlatnu školjku’ za najbolji film na upravo završenom prestižnom Filmskom festivalu u San Sebastianu. Film je nastao u islandsko dansko hrvatskoj koprodukciji, a jednu od uloga nosi Rade Šerbedžija.
Vrapci su drama o Ariju, 16-godišnjaku koji živi s majkom u Reykjaviku i koji je iznenada primoran otići k ocu Gunnaru na daleki Westfjords. Tamo se mora snalaziti u odnosima s ocem, a i u odnosima s prijateljima iz djetinjstva, koji su se bitno promijenili.
Redatelj i scenarist filma je Rúnar Rúnarsson, a uloge nose Ingvar E. Sigurðsson, Kristbjörg Kjeld, Atli Óskar Fjalarsson, Björk Björnsdóttir i Rade Šerbedžija. Producent filma je Nimbus Film i Nimbus Island, koproducent je Pegasus Pictures (Island) te MP filmska podukcija (Hrvatska), čiji je producent Igor A. Nola. Film su financijski potpomogli Islandski filmski centar i Danski filmski institut, Hrvatski audiovizualni centar, Nordisk Film i TV fond, Islandsko ministarstvo industrije i inovacije, Sena, RUV, TV2 i SF.
63 Međunarodni filmski festival San Sebastian jedna je od najznačajnijih svjetskih filmskih manifestacija, a održavao se od 18. do 26. rujna 2015. godine.

Foto: Press