fbpx

Mirko Boch: Imamo najbolje glazbenike iz Hrvatske i svijeta

Zagrebačka filharmonija…

Klasična glazba je predivna i čovjeku obogaćuje dušu, kazao je ravnatelj Boch

Zagrebačka filharmonija

Mirko Boch‘Zagrebačka filharmonija’ jučer je u KD Vatroslav Lisinski svečanim koncertom otvorila svoju jubilarnu 145. sezonu.
– Dosta sam emotivan i suza mi je krenula. Svatko će pronaći sebe u ovom orkestru ako sluša. Glazba je na neki način poput žene, apsolutno lijepa, neukrotiva,  predivna, bez koje ne možemo zamisliti život – rekao je ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch za portal Scena.hr. Čast vođenja prvog koncerta u sezoni 2015./2016. pripala je dirigentu Ivanu Repušiću. Za proslavu jubileja skladateljica Sanja Drakulić ‘Zagrebačkoj filharmoniji’ poklonila je svoje novo djelo Kepler-452b za veliki simfonijski orkestar. Publika je izvedbu nagradila dugim aplauzom. U izvedbi Dvorakovog Koncerta za violončelo solistički nastup imao je ruski virtuoz, čelist Alexander Rudin. Ravnatelj Boch je nakon koncerta naglasio da je jako ponosan na orkestar.
Zdravko Šljivac, Dražen Sirišćević– Biti na čelu ovakvog orkestra koji nije samo simbol Zagreba, nego i Hrvatske, zaista je posebna čast. Pokušavam dati svoj obol orkestru i da svi zajedno pokažemo kakav orkestar imamo i da smo ponosni. Zagrebačka filharmonija razlikuje se od ostalih po tome što imamo najbolje glazbenike i to ne samo iz Hrvatske, nego iz cijelog svijeta. Imamo glazbenike iz Japana, Rusije, Ukrajine, Njemačke, Austrije, Mađarske… Tako da u ‘Zagrebačkoj filharmoniji’ već imamo 20 posto umjetnika iz Europe i svijeta. Otvorili smo vrata ‘Zagrebačke filharmonije’ za mlade naraštaje i na taj način pokušavamo pokazati mlađim generacijama što to znači klasična glazba i simfonijski orkestar. Da nije samo ozbiljna, nego da je predivna i čovjeku obogaćuje dušu – zaključio je Boch.

Foto: Prisk