Ranjene životinje trebaju našu pomoć!
Piše: redakcija On 12 stu., 2015 At 08:39 AM | Categorized As Kućni ljubimci, Ljubimci | With 0 Comments

Zagreb….

Ranjene životinjeU subotu 14. studenoga 2015. godine, od 9,00 do 15,00 sati na zagrebačkome Trgu bana Jelačića organizirana je zadnja ovogodišnja akcija ‘Udomljavanje je fora‘. Tema su ranjene životinje i njihovo udomljavanje. Zvijezde akcije bit će Ibby koji ponosno hoda na sve četiri noge, iako je imao slomljenu nogu, i predivna kujica Izolda koja je još uvijek u bolnici slomljene zdjelice i čeka potpuni opravak. Oboje čekaju novi dom i svoju ljudsku obitelj. Na informativnim štandovima dijelit će se edukativni letci i senzibilizirati javnost o odgovornoj skrbi za životinje, a za posjetitelje će biti u ponudi i majice s porukom udomljavanja umjesto kupovine životinja.
Napuštene životinje svakodnevno su žrtve prometa. Životinja koju je je udario auto luta ranjena ulicama ili ostaje ležati u krvi i bolovima. One trebaju našu pomoć i suosjećanje jer su zbog nebrige skrbnika završile pod kotačima automobila. Uz hitnu veterinarsku pomoć i liječenje, ranjene životinje nakon oporavka prvenstveno trebaju obitelj koja će se brinuti o njima i voljeti ih zauvijek.
Skrb za životinje je i zakonska obaveza. Zakon o zaštiti životinja propisuje da svatko tko ozlijedi životinju mora joj pružiti potrebnu pomoć, a ako to ne može sam učiniti, mora joj osigurati pružanje pomoći. Udruga Prijatelji životinja upozorava na paradoks da u praksi imamo službu koja će pokupiti leš mrtve životinje, a nemamo sustav pomoći ranjenim životinjama u Hrvatskoj. Liječenje ozlijeđenih životinja trebaju osigurati jedinice lokalne samouprave, u suradnji s nekom od veterinarskih ambulanta/stanica. U korijenu problema s ozlijeđenim životinjama je napuštanje životinja, za što je propisana novčana kazna do 15 000 kuna, no rijetko se izriče, a takvo neprovođenje Zakona samo ohrabruje neodgovorne pojedince na nova napuštanja životinja i nametanje financijskog tereta cijeloj zajednici.
Udomljavanje ranjenih životinja je fora jer, nakon nesreće koju prežive, pravi spas za njih je novi dom. Svi koji žele novog četveronožnoga člana obitelji mogu posjetiti najbliže sklonište ili udomiti Ibbyja i Izoldu te ostale životinje koje nalaznici oglašavaju preko interneta i tiskanih medija.

Foto: Press

comment closed