Zima i ljubimci: Sol oštećuje šape!
Piše: redakcija On 27 lis., 2015 At 04:43 PM | Categorized As Kućni ljubimci, Ljubimci | With 0 Comments

Zimske radosti…

Zimi naši kućni ljubimci trebaju više njege i pažnje. PetMD je sastavio listu savjeta kako bi zaštitili svoje ljubimce od opasnosti zime.
ljubimacUnutra ili vani?
Je li vaš ljubimac većinu zimskog vremena u dvorištu na otvorenom? Možda bi malo više vremena trebao provoditi u zatvorenom prostoru, posebno tijekom niskih temperatura.
Gola istina!
Za kućnog ljubimca njegov krzneni kaput nije dovoljna zaštita tijekom zime. Razmislite i o nabavi dodatka, koji i neće biti samo modni, već će osigurati i dodatnu zaštitu i toplinu. Trebamo se pobrinuti da je naš kućni ljubimac na suhom i da mu je toplo.
Nema više smrznute večere!
ljubimciZimi je potrebno više energije kako bi se zadržala toplina, pa kad je hladno, ljubimci, koji više borave na otvorenom tijekom zime, više jedu. Isto tako, svježa, tekuća i pitka vode je vrlo bitna za održavanje zdravlja vašeg ljubimca. Držite oko na zdjelici da se voda u njoj ne pretvori u klizalište za buhe. Dok cuclanje leda i ledenica za čovjeka može biti super zabava, vaš ljubimac sigurno nije zaslužio da liže smrznuti grumen leda kako bi dobio toliko neophodnu vodu.
Najnoviji hir dijeta?
Ljubimci koje žive u stanovima, imaju različite prehrambene potrebe od ljubimaca koji su na otvorenom. Oni štede energiju jer zimi više spavaju, tako da im treba prilagoditi i količinu hrane u skladu s time kako se ne bi u proljeće moralo kućnom ljubimcu prepisivati dijetu.
snjegovićLedeni snjegović!
Led je kućnim ljubimcima ozbiljan problem tijekom zime, pogotovo za šape, vrhove repa i uha. U zimskim mjesecima kolnici i nogostupi čiste se od snijega, ali se i posipaju i sa solju. U ovu svrhu koriste se najčešće tzv. kamena sol, sol natrij klorida ili sol kalcij klorida (CaCl2), a koriste se i neka kemijska sredstva. Vlasnici kućnih ljubimaca ne znaju da sol koja se koristi za otapanje snijega i leda uzrokuje jako isušivanje kože, a što često uzrokuje upalu kod pasa. Lizanjem šapa ova se sol unosi u organizam, što za posljedicu može imati probavne poremećaje. Kako bi se ovo izbjeglo svakako nabavite sredstva za zaštitu šapa – balzama za njegu šapa tijekom zimskih mjeseci te brišite šape nakon dolaska sa zimskih radosti.
solSmrtonosno piće
Najgori od svih zimskih kemijskih izljeva je antifriz, koji može curiti iz vozila. To piće može izgledati kao nešto ukusno vašim ljubimcima, ali je izuzetno smrtonosno. Ako bi vaš ljubimac počeo odjednom djelovati kao ‘pijan’ ili se počne trzati i tresti, odmah ga odvedite veterinaru. Još bolje, držati kućne ljubimce podalje od garaže i počistiti slučajna prolijevanja. Također, ne treba dopustiti da psu da luta predaleko tijekom svojih šetnji.
ljubimacRadost vožnje
Automobili su posebno atraktivni za životinje u zimskom vremenu, pogotovo za mačke koje se vole zavući ispod automobila, te ispod haube i sklupčati se kod toplog motora. Takva situacija je svakako neugodna i može dovesti do ozbiljnih posljedica za kućnog ljubimca. Pa svakako prije pokretanja motora vašeg vozila, potrubite i pričekajte.
I za kraj, ako je vama hladno, vjerojatno je i vašem ljubimcu hladno. Privijte ga nježno uz sebe, utoplite ga i uživajte u zimskim radostima, zgodama i nezgodama zajedno.

Foto: 123rf, Pexels

comment closed