fbpx

Ana Marija Vrdoljak o izazovnim ulogama u predstavi i super ženama

Štefica Cvek u raljama života…

Glumica u predstavi igra Anušku koju je u kultnom filmu utjelovila Mira Firlan i tetku iz Bosanske Krupe koju je igrala Senka Sokolović

Ana Marija VrdoljakAna Marija Vrdoljak kaže da se u svakom od nas krije jedna Štefica Cvek koja je u potrazi za srećom i ljubavi svog života.
– I vjerujem da to nema veze sa spolom. I žene i muškarci nose malu Šteficu u sebi. Lucidni roman Dubravke Ugrešić i fenomenalni film Rajka Grlića dio su mog odrastanja. Zanimljivo je da ponovno čitanje romana napisanog prije gotovo četrdeset godina ukazuje da se svijet i ljudska priroda nisu mnogo promijenili. Pogled na ženu je identičan kao i tada. Zapravo mi se čini da su odnosi oštriji u eri prejakih medija i velikog utjecaja društvenih mreža. Imperativ vremena pojačava potrebu da svi moramo biti nevjerojatno uspješni, lijepi, zanimljivi, da vodimo neke fantastične živote, da smo drugačiji, originalni, imamo neke nevjerojatno zanimljive stavove, i da smo uz to super odjeveni i koristimo neke genijalne proizvode. To je strašno – ispričala je Ana Marija za portal Scena.hr. Glumica u predstavi ‘Štefica Cvek u raljama života’ igra tetu iz Bosanske Krupe i Anušku te je pripovjedačica. Glumica ističe da danas žena mora biti super žena.
Ana Marija Vrdoljak– Danas glumice iz glumačkih kostima uskaču u gala haljine za neki event. U konačnici i sama sam dio toga. Nitko od nas nije imun ostaviti dojam da je baš u pravo vrijeme na pravom mjestu i da mu je divno. E, tu se onda probudi jedna Štefica koja je ranjiva, iskrena, krhka i pada u depresiju jer se ne snalazi u žudnji da ostvari onu bazičnu ispunjenost kojoj svi težimo – naglasila je glumica. Ana Marija kaže da je izazovno raditi kazališnu predstavu nakon kultnog romana i filma, iako to nije prvo kazališno uprizorenje ‘Štefice Cvek u raljama života’.
– No naša mala vesela družina uz puno smijeha uhvatila se u koštac s ovim zadatkom. Okupio nas je Borna Armanini u sklopu svog Binocular Teatra, a potpisuje kako režiju, tako i adaptaciju romana, i odrađuje mnoge druge poslove koje uključuje nezavisna kazališna scena. U predstavi igram tetku iz Bosanske Krupe i Anušku te pripovjedačicu u raznim oblicima koja je unutarnji glas Štefice, no to ćete vidjeti u predstavi. Ana Marija VrdoljakAnuška je dramaturški spoj svih Štefičinih prijateljica iz romana, zapravo zagrebačka frajerica, mačka sigurna u sebe koju je u filmu utjelovila Mira Furlan, a tetku pak Senka Sokolović. Tetku sam radila kao masku naglašenih karakternih osobina, proces kakav smo radili na zagrebačkoj Akademiji s Ivicom Boban. Filmske glumačke kreacije su kultne i bilo mi je zanimljivo istraživati kako ispričati priču ovih lica na moj način. U procesu je redatelj uz glavne smjernice, Ranku, Nataliji i meni dao odriješene ruke. Puno smo se zafrkavali i puno isprobavali, ubacivali ‘montipajtonovska’ i ‘almodovarovska’ rješenja, kulturu filmova na kojima smo generacijski odrasli. Nešto od toga će ostati, nešto brusimo dalje. Još radimo – otkrila je. Glumicu dječjeg kazališta ‘Žar ptica’ posebno veseli što nakon dugo vremena igra u kazališnoj predstavi za odrasle.
– Rad na Štefici Cvek moj je odmak od teatra za djecu, ali i međunarodnih aktivnosti u FIA-i, Međunarodnoj federaciji glumaca gdje predstavljam HDDU te aktivnosti u glumačkom sindikatu – ističe Ana Marija. Dodaje da je rad na nezavisnoj sceni s odličnom glumačkom ekipom ispunjava.
– Zajedno sudjelujemo u svakom segmentu posla, razgovaramo, slušamo se i puno smijemo. Vjerujem da će naš smijeh s proba prijeći na publiku na izvedbama ‘Štefice Cvek u raljama života’ za koje već sada vlada veliki interes – rekla je glumica za portal Scena.hr. Svečana premijera predstave ‘Štefica Cvek u raljama života’ održat će se 19. prosinca u 20 sati u Kino klubu Grič u Zagrebu. A više o predstavi i intervju Natalije Đorđević možete pročitati na linku.

Foto: Ines Stipetić – objava uz odobrenje kazališta Binocular teatar – Ana Marija Vrdoljak