Publika aplauzom nagradila Matanića i ekipu filma Egzorcizam
By redakcija On 5 stu., 2017 At 10:26 AM | Categorized As Film, Kultura, Televizija, Zanimljivosti | With 0 Comments

Zagreb…

Održana svečana zagrebačka premijera filma Egzorcizam

Egzorcizam

Helena Minić Matanić, Dalibor MatanićZagrebačka premijera filma Dalibora Matanića ‘Egzorcizam’, održana je sinoć u prepunom Kaptol boutique cinema pred publikom željnom prvog hrvatskog horora. Osim autora filma Dalibora Matanića, na premijeri su se našli i glumci filma Helena Minić Matanić, Nika Ivančić, Senka Bulić, Janko Popović Volarić, Marko Braić, Lana Gojak te brojne kolege glumci Goran Grgić, Tihana Lazović, Bojan Navojec, Csilla Barath Bastaić i brojni drugi.
Egzorcizam je film snimljen prema istinitom događaju. Početkom rujna prošle godine, nakon što je Matanić u Istarskom narodnom kazalištu počeo raditi na predstavi čija je tema egzorcizam, do autorske ekipe je došla informacija o ritualu egzorcizma koji je tih dana održan u Vodnjanu nad mladom djevojkom, ali je zataškan. Redatelj i ekipa počinju istraživati slučaj i dolaze do začuđujućih informacija koje odlučuju pretočiti u film. Obred koji oslobađa pojedince opsjednute sotonom je Mataniću poslužio kao metafora zajedničke borbe religije i ateizma protiv zla kao jedinog mogućeg rješenja za opstanak suvremenog društva.

Egzorcizam

U fokusu Matanićevog psihološkog horora je Maša Artuković, mlada djevojka čija sestra Vera, ogrezla u vjerski fanatizam, posumnjavši da joj je mlađa sestra opsjednuta sotonom odluči organizirati ritual egzorcizma uz pomoć svećenika koji se sprema provesti svoj prvi obred egzorcizma. Ritualu prisustvuje i psihijatrica Sofija, koja ne skriva svoju odbojnost prema religiji. Na ritualu egzorcizma nepozvana prisustvuje i Obiteljska TV, katolička konzervativna televizija čiji novinarka pokušava raskrinkati egzorcizam kao metodu kojoj nema mjesta u modernoj hrvatskoj crkvi, te snimatelj koji Mašu poznaje iz djetinjstva.
Distribucija u kinima kreće 9. studenog, a film je sniman u produkciji Kinogerile.

Foto: Press

comment closed