fbpx

Besplatni koncerti na otvorenom: Svjetski dan glazbe!

Glazba i grad…

Koncerti orkestara i zbora Hrvatske radiotelevizije na Svjetski dan glazbe

Svjetski dan glazbeOrkestri i zbor Hrvatske radiotelevizije proslavit će Svjetski dan glazbe besplatnim koncertima na otvorenom – u parku kod Umjetničkog paviljona u subotu i nedjelju, 20. i 21. ovoga mjeseca – Glazba i grad.
Svjetski dan glazbe se na inicijativu francuskog Ministarstva kulture slavi od 1982. godine i to tako da profesionalni glazbenici i amateri sviraju i pjevaju na ulicama i trgovima nastojeći da glazba dopre do svakoga. Prošle su godine Tamburaški orkestar, Jazz orkestar, Zbor i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije gledateljima na travnjaku izveli popularne skladbe. Ovogodišnji programi koncerta u sklopu Glazbe i grada uvršteni su u program Festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous i bit će hommage velikoj tradiciji francuske glazbe.
Program u subotu u 18,00 sati otvara Tamubraški orkestar HRT-a, koji će pod vedrim nebom izvoditi šlagere, šansone i poznate evergrine koji podsjećaju na Zagreb i Pariz u prošlosti. Solisti na tom koncertu su pjevačica Ana Opačak, glumac Sreten Mokrović, harmonikaš Marjan Krajna i Filip Novosel na braču. Orkestrom će ravnati Siniša Leopold.
Jazz orkestar HRT-a svoj program, posvećen ikoni francuskog jazza, točnije gypsy swinga, slavnom gitaristu i skladatelju Djangu Reinhardtu, počinje u subotu u 21,00 sat. Reinhardtove skladbe slušat ćemo u obradama za big band, a orkestru će se kao solisti pridružiti najpoznatija imena domaće scene gypsy jazza, gitaristi Mate Matišić i Orjen Ridanović te violinist Marko First. Posebna gošća bit će Jelena Radan. Izvest će nekoliko skladbi na francuskom jeziku koje je uvrstila u svoj posljednji album Voyage. Koncertom će ravnati Andreas Marinello, saksofonist, skladatelj, aranžer i dirigent rodom iz Bolzana, inače novi umjetnički voditelj Jazz orkestra HRT-a koji tu dužnost preuzima od sezone 2015./2016.
U nedjelju, s početkom u 20,45 sati, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a izvest će neke od najpoznatijih skladbi francuskoga simfonijskoga i opernog repertoara, kratkih miljenica od baroka do 20. stoljeća. Koncertom će ravnati Aleksandar Marković, dirigent s kojim Simfonijski orkestar surađuje od 2009. godine i s kojim je ostvario nekoliko uspješnih projekata. Maestro Marković je šef-dirigent Filharmonije iz Brna te redoviti gost Orkestra Češkog radija, Filharmonije iz Katara, Slovenske filharmonije, Beethovenova orkestra iz Bonna te Simfonijskog orkestra iz Bournemoutha. Solisti na tom koncertu bit će Edgar Moreau i David Guerrier. Moreau je jedan od najtraženijih mladih violončelista današnjice, a uspješnu karijeru počeo je kao 17-godišnjak osvajanjem druge nagrade na prestižnom natjecanju Čajkovski 2011. godine. David Guerrier je potpuno nesvakidašnja pojava na glazbenoj sceni, trubač i hornist koji podjednako virtuozno vlada i solistički nastupa s oba instrumenta od SAD-a do Japana. U Zagrebu će se predstaviti samo kao solist na trubi, ali s možda najvratolomnijom skladbom napisanom za taj instrument, efektnim Venecijanskim karnevalom.
Orkestri i zbor Hrvatske radiotelevizije pozivaju sve građane da dva dana uživaju u slavljenju glazbe u središtu Zagreba, pod vedrim nebom, a svi koji ne mogu na travnjaku kod Umjetničkog paviljona uživo uživati u koncertima moći će ih pratiti u izravnim televizijskim i radijskim prijenosima.

Foto: Press