fbpx

Sreten Mokrović i Bankar anarhist u Splitu!

HNK u Splitu…

Monokomedija Sretena Mokrovića o kreditima ‘u švicarcima’

Bankar anarhist, Sreten Mokrović– Miješajući klasično tkivo portugalske književnosti autora Fernanda Pessoe, na temu anarhizma i kapitalizma sa suvremenom dramaturgijom koja nas se itekako tiče, nastojimo pridonijeti demokratizaciji društva, otvoriti jedan problem kao i zabaviti građane. Premda smo svjesni odgovornosti koju nosi jedan ovako angažirani projekt i premda znamo da je ova tema toliko bolna mnogim ljudima ove zemlje, odlučili smo se baviti njome i Bankar anarhistnastojati ne biti patetični – rekao je o predstavi redatelj Borna Armanini.
Gorko-satirična igra o bankaricama, kreditima u švicarskim. francima, članovima uprave, vjerovnicima, procijeniteljima i anarhistima. Tako je podnaslovljena predstava Bankar anarhist s kojom će u utorak i srijedu, 10 i 11. ožujka u 20,00 sati u foyeru splitskog Hrvatskog narodnog kazališta gostovati zagrebački Teatar Binocular. U predstavi, žanrosvki nazvanoj monokomedija, glumi Sreten Mokrović uz glazbenu pratnju klarinetistice Dunje Paprić, a redatelj je Borna Armanini. Tekst je nastao na osnovu motiva istoimenog romana portuglaskog klasika Fernanda Pessoe, te nekih od priča iz Crne knjige Udruge Franak.
Sreten Mokrović utjelovljuje nekoliko likova, Pessoinog bankara anarhista, te likova kreiranih po sudbinama nekolicine hrvatskih građana, žrtava tzv. ‘kredita u Švicarcima’.
Predstava Bankar anarhist praizvedena je 19. prosinca prošle godine u zagrebačkom Kino klubu Grič. Autori glazbe su Artur Hamlinton i Drago Mlinarec. a dramaturginja je Ivana Gudelj.

Foto: Press