fbpx

The Best of Opera – Kruna operne sezone i Riječkih ljetnih noći

Rijeka…

Na Ljetnoj pozornici u Opatiji

Medijski pokrovitelj Scena.hr

The Best of OperaFestival Opatija, Riječke ljetne noći i Opera HNK Ivana pl. Zajca predstavljaju koncert najpoznatijih opernih arija ‘The Best of Opera‘ 20. srpnja 2016. godine s početkom u 21,30 sati na Ljetnoj pozornici u Opatiji. Na koncertu najpoznatijih arija Verdija, Mozarta, Puccinija, Masseneta, Bellinija i Donizettija pjevat će svjetske operne zvijezde sopranistica Sumi Jo i bariton Lucio Gallo, uz mlade soliste riječke i ljubljanske opere mezzosopranisticu Ivanu Srbljan i tenora Aljaža Farasina. Orkestrom i zborom Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci ravnat će dirigent Tibor Bogányi.
U petak 22. srpnja u 21,30 sati na Trgu Riječke rezolucije, gdje je koncert zbog tehničkih razloga premješten, Lucio Gallo će, u pratnji Claudio Chiara jazz kvinteta, održati koncert ‘Tribute to Frank Sinatra’.
The Best of OperaV.d. intendanta i ravnatelj Opere HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević najavio je vrhunac ovogodišnjih Riječkih ljetnih noći i povijesni tjedan za riječku Operu, u kojoj su krajem 19. stoljeća gostovali veliki operni umjetnici kao Enrico Caruso ili Beniamino Gigli, ali ne pamti se kada su ovakve superzvijezde svjetske operne scene surađivale s Operom. Ravnateljica Festivala Opatija Rajna Miloš naglasila je kako je i mnogo stranaca kupilo ulaznice za koncerte te da će koncerti snažno obogatiti turističku sliku Opatije.
Južnokorejskoj opernoj pjevačici Sumi Jo ostvario se, kako je rekla na konferenciji za novinare, san od prije tri godine kad je automobilom turistički proputovala gotovo cijelu Hrvatsku, i oduševljena njome poželjela u njoj i nastupiti. Najsretnija je kada upoznaje ljude kao što su izvrsni mladi pjevači Ivana Srbljan i Aljaž Farasin, te maestro Tibor Bogányi i članovi Orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca koji joj pružaju radost, užitak i daju smisao kako bi zajednički publici pružili zaista najbolje od opere i najbolje od sebe.
Sumi JoSumi Jo obišla je najveće svjetske pozornice, dobitnica je Grammyja, nominirana za Oscara, UNESCO-va je Umjetnica za mir, a ove godine proslavlja 30 godina svog međunarodnog debija. Našalivši se na druženju s novinarima u opatijskom hotelu ‘Mozart’, spomenula je i kako je ponijela tri prekrasne i teške haljine, prekoračivši tako ograničenje prtljage za avion, a obećavajući zaista poseban doživljaj.
Lucio Gallo živi u Trevisu, ali nikada ranije nije bio u Opatiji koja mu je otkriće, a divno mu je ponovno dijeliti pozornicu sa slavnom kolegicom s kojom je mnogo puta surađivao i dugo je poznaje. Prije no što je upisao studij opernog pjevanja, mrzio je operu, a nagovoren na prijemni ispit na akademiji, pripremio je i otpjevao ‘New York, New York’ Franka Sinatre. Kako su profesori ipak prepoznali glas i talent, počeo je studirati u 21. godini, a do danas je surađivao s najvećim dirigentima, pjevao vodeći operni repertoar na vodećim svjetskim pozornicama. Svoj ukus i talent spojit će na drugom koncertu, u petak, 22. srpnja u Rijeci, kada će pjevati repertoar Franka Sinatre.
Maestro Tibor Bogányi podsjetio je kako se u Rijeku i Opatiju redovno vraća još od suradnje na La Traviati od prije dvije godine. Donoseći svoju energiju iz Beča, Finske i Mađarske, nailazi na sjajan odgovor orkestra riječke Opere, koji mu jednakom energijom uzvraća. Oduševljeno je govorio o viskoj razini i kvaliteti muziciranja članova riječkog opernog orkestra, koji i nakon vrlo naporne sezone, uspijevaju pronaći i dati energiju i vrhunsku izvedbu.
– Nevjerojatno, na probi su uhvatili zvuk vrhunskih svjetskih solista, dali su bolje od svojeg najboljeg te začudili i sami sebe!”
Mezzosopranistica Ivana Srbljan počašćena je nastupom na koncertu sa sjajnim umjetnicima;
– To je ono čemu težimo, o čemu sanjamo – doći na tu razinu.
Pjevat će na pozornici sa svojim čestim scenskim partnerom Aljažom Farasinom, tenorom koji kaže kako nakon poziva da nastupi sa Sumi Jo i Luciom Gallom nije spavao cijelu noć.

Foto: Press