Buža Živka Jeličića na 62. Splitskom ljetu
Piše: redakcija On 17 srp., 2016 At 05:43 PM | Categorized As Kazalište, Kultura | With 0 Comments

Split…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

BužaU sklopu 62. Splitskog ljeta, u utorak 19. srpnja 2016. godine s početkom u 21,00 sat, na programu je dramska predstava Buža koju izvodi Drama Hrvatskog narodnog kazališta Split.
O predstavi – Buža:
Dva susjeda (Vito i Pere) zbog svakojakih tužbi i protutužbi, stalno se povlače po sudu. Kad mladi majstor, prilikom pokušaja postavljanja utičnice za struju, nehotice probije zid koji odjeljuje njihove spavaće sobe i napravi u njemu bužu (rupu), među susjedima počinje novi mali rat…
BužaZa Bužu kažu da je ‘ispovjedaonica, gorko-slatka priča o ljudskim karakterima, mediteranskom mentalitetu gdje susjed o susjedu zna više nego o samom sebi; o likovima koji se vole, mrze, podbadaju, potkupljuju, ali koji ne mogu jedni bez drugih. Oni su jači na riječima nego na djelima, pa njihove slabosti izazvaju zarazan smijeh, smijeh kojim i samima sebi želimo oprostiti slične mane…’.
Živko Jeličić, iznimno značajan splitski i Bužahrvatski književnik druge polovice 20. stoljeća, Bužu je napisao prvo kao farsu, a potom i kao scenarij za TV film (1988) u maestralnoj režiji Vanče Kljakovića te vrhunskim glumačkim izvedbama Ivice Vidovića i Špira Guberine. No, slava filmske Buže očito je urodila i takvim strahopoštovanjem radi kojega se ona iznimno rijetko pojavljivala na kazališnim daskama. Mitska patina Severove ulice zato je pravi ambijent za hrabru ekipu predvođenu redateljem Zoranom Mužićem i skladateljem Matom Matišićem. Sigurni smo da ne pretjerujemo ako kažemo da naslućujemo rado gledanu predstavu mnogih splitskih, pa i ne samo splitskih ljeta. Jer, u Bužu sa svojim glumačkim umijećem ulaze Snježana Sinovčić i Ksenija Prohaska kao šjora Anježa i šjora Tereža, te Joško Ševo i Trpimir Jurkić kao šjor Vito i šjor Pere.

Foto: Press

comment closed