fbpx

Dalibor Barić: Ovo je jako lijepa vijest!

Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa nominiran za Satellite nagradu Međunarodne novinarske akademije

Dugometražni eksperimentalno-animirani film Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa autora Dalibora Barića nominiran je za nagradu Satellite za najbolji film u kategoriji dugometražnog animiranog i mixed media filma. Nagradu dodjeljuje Međunarodna novinarska akademija (International Press Academy – IPA), a Barićev uradak nominiran je uz još pet naslova iz cijeloga svijeta. Dobitnici Satellite nagrada objavit će se 15. veljače.

Dalibor Barić

– Ovo je jako lijepa vijest! Jako sam sretan zbog nominacije i svjestan sam važnosti Satellite nagrada, no ne želim još ništa nagađati – rekao je tim povodom autor filma, Dalibor Barić.

Međunarodna novinarska akademija (International Press Academy IPA) objavila je nominacije za 25. Satellite nagrade u 35 kategorija, a jedna od njih je i ona namijenjena dugometražnim animiranim filmovima i filmovima nastalima kombiniranom tehnikom (mixed media), u kojoj se našao i film Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa autora Dalibora Barića i producenta Ivana Katića (Kaos). U istoj kategoriji su i zvučni naslovi iz cijeloga svijeta, uključujući i ovogodišnju Pixarovu i Disneyjevu oskarovsku ‘nadu’, Duša (Soul).

Popis svih nominiranih naslova možete pronaći ovdje.

Međunarodna novinarska akademija svake godine bira najbolje međunarodne naslove koji su novinarima u zadanom periodu bili dostupni putem specijaliziranih projekcija, filmskih festivala ili screenera. Cilj nagrada je slaviti radove etabliranih, ali i nezavisnih nadolazećih filmaša i dati im mogućnost da dođu do široke, globalne publike.

Nominaciju za Satellite nagradu hrvatskog filma komentirala je i američka kritičarka Robin Menken:

– Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa je paranoična meta-fantastika, nastala pod utjecajem pop-arta, a korijene ‘vuče’ iz noira, komercijalne umjetnosti, fotokolaža i nadrealizma, zbog čega izgleda prekrasno i čudesno. Barićev originalni rad dobro je iskoristio osebujni duh ovog kaotičnog trenutka u ljudskoj povijesti. Ova je lirska, filozofska, paranoična spekulativna metafikcija začinjena dijalektikom o estetici. Film je solariziran, rotoskopiran i izvrsno komponiran. S ovom nominacijom za Satellite nagradu, Barićev film je dio trojstva sezone nagrada: Satellite, Annie i Oscar.

Podsjetimo, film Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa jedan je od 27 naslova koji će se razmatrati za nominaciju za 93. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji dugometražnog animiranog filma.

Foto: Press