Galeb Ivana Živkovića Žike na Pula film festivalu

Pula…

GalebGaleb je još jedan u nizu dokumentarnih filmova koji se, uz igrane, prikazuje u Areni. Ivan Živković Žika autor je filma o brodu koji je proslavio Jadran, a koji je trenutno na obnovi u Kraljevici. Riječ je poznatom Titovom Galebu.
Kako je ispričao Živković, redatelj i scenarist filma, ideju o tom filmu imao je iznenada preminuo novinar Denis Kuljiš pa snimanje filma koje je trebao biti prije dvije godine i prošle godine, još neko vrijeme nije bilo ostvareno.
– Sve sam otkazao jer nisam htio raditi bez njega, no njegova supruga me nagovorila da ipak nastavim te sam tada brzo okupio ekipu i krenuo s radom – ispričao je Živković.
Isplovili su iz Crne Gore, odakle je i Tito isplovio za London na sastanak s Winstonom Churchillom. Film Galeb ne govori o Titovoj karijeri, pojasnio je Živković, već o njegovom velikom pothvatu plovidbe koja je trajala 479 dana, tijekom koje je obišao 18 zemalja i uplovio u 29 luka. Tijekom tih putovanja dogovorio je Nesvrstane, najveći svjetski savez zemalja nakon Ujedinjenih naroda. U taj savez ušle su mnoge zemlje svijeta među kojima i Indija te Egipat.
– Film Galeb trebao bi, uz podršku HAVC-a, putovima druga Tita, na festival u Indiju i Kairo – najavio je Živković, a njegova će projekcija biti, ako uvjeti tada dozvole, i na samom brodu Galeb koji će nakon obnove postati muzej s restoranom i hostelom.

Foto: Press