fbpx

Premijerno: Glava lava u petak na igralištu pod Minčetom

Glava lava redateljice Aida Bukvić

Premijera predstave Glava lava Ivana Salečića u adaptaciji Marijane Fumić i režiji Aide Bukvić te izvedbi Festivalskog dramskog ansambla na programu je 72. Dubrovačkih ljetnih igara u petak, 20. kolovoza 2021. godine na igralištu ispod Minčete.

Glava lava

Tim povodom u Festivalskoj palači održana je konferencija za medije na kojoj su govorili pisac romana Ivan Salečić, redateljica Aida Bukvić, dramaturginja Marijana Fumić, intendantica Igara Dora Ruždjak Podolski i Josipa Vodenac, direktorica Poslovnog centra Dubrovnik i južna Dalmacija OTP banke, donatora predstave.

Glava lava

Glava lava progovara o Dubrovniku kao o mjestu sudara bremenite povijesti i burleskne tranzicije. Radi se o adaptaciji istoimenog romana prvijenca Ivana Salečića u kojem autor isprepliće dvije priče, progovarajući o suvremenom Dubrovniku, kao i onom iz prošlih vremena, s naglaskom na povijesti obitelji Gundulić.

Glava lava

Salečić je kreirao jedinstvenu romanesknu cjelinu u kojoj sužive fikcija i fakcija, a naši fantazmi o veličajnoj prošlosti razbijaju se o surove zidine svakodnevice. Recentne gorko-humoristične peripetije oko kupovine i restauracije stana u staroj gradskoj jezgri nadopunjuju se zavodljivom i zanimljivom poviješću Grada nad kojim lebdi zloguki usud Velike trešnje.

– Odluku o postavljanju ovog romana donijeli smo moj pomoćnik za dramski program Saša Božić i ja pred dvije godine, uzevši u obzir iznimnu relevantnost tog djela za dubrovačku sredinu. Mar s kojim je Ivan Salečić proučio povijesne fakte i pretočio ih u fikciju, odnosno stvorio prostor kreativnog izričaja, posebno je dojmljiv. Ovaj roman je dospio u prave ruke, prvo dramaturginje Marijane Fumić koja ga je izuzetno uspješno prevela u kazališni medij, a potom redateljici Aidi Bukvić, kapetanici ove predivne umjetničke posade, kako autorskog tima, tako i izuzetnih glumaca Festivalskog dramskog ansambla – rekla je između ostalog intendantica Dora Ruždjak Podolski.

Uz redateljicu Aidu Bukvić i dramaturginju Marijanu Fumić, autorski tim čine scenograf Ivo Knezović, za scenski pokret zadužena Blaženka Kovač-Carić, kostimografkinja Mirjana Zagorec, oblikovatelj svjetla Martin Šatović i autor glazbe Maro Market. Asistentica redateljice je Antonela Tošić, a asistent scenografa Pietro Boban koji potpisuje slikarske radove, dok je autor kiparskih radova Timo Škrlec.

Festivalski dramski ansambl predstave Glava lava čine Amar Bukvić u ulozi Ivana, Iva Kraljević kao Vanja, Jadranka Đokić kao Laima i Nika Gundulić, Dražen Šivak u ulozi Šeha, Branimir Vidić – Flika kao Nikša, Doris Šarić-Kukuljica kao Profesorica i kao Luce, Maro Martinović koji igra Ivana Gundulića, Romano Nikolić i Marin Klišmanić kao njegovi sinovi Šiško i Mato, dok im sestru Dživu Gundulić igra Veronika Mach, a Katu Gloria Dubelj. Savjetnik za govor bio im je Maro Martinović.

– Biti tradicionalni donator Dubrovačkih ljetnih igara, koje su zaslužne za razvoj i prepoznatljivost dubrovačke i hrvatske kulture u cjelini, za OTP banku predstavlja osobitu čast. Pod tradicionalni donator mislim na razdoblje dugo gotovo tri desetljeća. Raduje nas što i ove godine podupiremo djelo koje govori o suvremenom Dubrovniku, kao i Dubrovniku iz prošlih vremena, s naglaskom na povijest obitelji Gundulić. Vjerujem da ćemo i u godinama koje slijede biti dijelom Dubrovačkih ljetnih igara – kazala je Josipa Vodenac.

Premijera predstave Glava lava održat će se u petak, 20. kolovoza na igralištu pod Minčetom, a još četiri izvedbe na rasporedu su 21., 22., 23. i 24. kolovoza. Izvedbe su u 21:30 sati s izuzetkom 22. i 24. kolovoza kada je planirani početak u 22:00 sata. Ulaz publike je s Vrata od Buže.

Ulaznice su dostupne online na mrežnim stranicama festivala www.dubrovnik-festival.hr te putem platforme www.ulaznice.hr, ali i na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) koja je otvorena svakim danom od 9:00 do 21:30 sati. Uz kupnju Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10% popusta.

Foto: Press – Marko Ercegović – Glava lava