Filmom Goonies svečano otvoren KinoKino Festival!
By redakcija On 22 velj., 2017 At 09:49 AM | Categorized As Film, Kultura | With 0 Comments

Kino Europa…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

KinoKino– KinoKino jedan je od naših najdražih projekata – zato što ga radimo za dječju publiku, naše najiskrenije i najinspirativnije kritičare i buduće filmofile – rekla je na otvorenju festivala Selma Mehadžić.
U kultnom zagrebačkom kinu Europa, projekcijom filma ‘Goonies‘ Richarda Donnera iz 1985., otvoreno je drugo izdanje Međunarodnog filmskog festivala za djecu KinoKino. Na otvorenje festivala došli su i brojni uzvanici iz javnog života; Daniel Rafaelić, Ankica Jurić Tilić, Iva Šulentić, Ronald Braus, Sanja Pilić, Janko Popović Volarić, Boris Jokić te brojni drugi.
A referirajući se na Gooniese i borbu za dobru stvar, direktorica festivala je ustvrdila:
– Naš Goon Dock sasvim je sigurno kino Europa – kino zbog čije smo neizvjesne sudbine prije deset godina potpisivali peticiju Daj mi kino, a koje danas nosi titulu kina s najboljim filmskim programom u Europi. Inspiraciju za daljnji rad nalazimo svakodnevno upravo u vama, našoj publici.
Koordinatorica Festivala Katarina Crnčić istakla je da nas u drugom izdanju KinoKino Festivala očekuje tridesetak filmova iz doslovno cijelog svijeta, niz radionica i brojni gosti.
KinoKinoGlavni mali junaci u filmskim pričama o hrabrosti, snalažljivosti i prijateljstvu, Marko Tocilj (koji je utjelovio Koka u filmu Uzbuna na Zelenom Vrhu Čejen Černić) i Cvita Viljac (koja tumači naslovnu ulogu u filmu Anka Dejana Aćimovića), službeno su otvorili festival.
Glavni program ovogodišnjeg izdanja festivala čini osam dugometražnih filmova koji se natječu za čak tri nagrade – nagrade za najbolji film prema odluci profesionalnog žirija, dječjeg žirija i publike. Dječji žiri čini petero osnovnoškolaca, dok su članovi profesionalnog žirija ove godine njemački glumac David Kross, domaći kreativni svaštar Mario Kovač te ilustrator i redatelj Milan Trenc.
KinoKinoUvodnu riječ prije projekcije imao je naš poznati filmolog Nikica Gilić koji je istaknuo nekoliko zanimljivosti o filmu Goonies, zaključivši:
– Dobro ispričana priča o putovanju, dobro ispričana priča o mašti nikada neće zastarjeti. Isto vrijedi i za dobre filmove za djecu, a oni su najzahvalnija publika.
U nastavku tjedna dječja će publika, osim u filmovima, imati priliku uživati i u radioničkim sadržajima, filmskim kvizovima, a samo za odrasle predviđen je Program 18+.

Foto: Press – Filip Trezner i Sanja Bistričić
Fotogalerija: 

comment closed