fbpx

KinoKino Festival otvaraju kultni Gooniesi

Zagreb…

Glavni program donosi međunarodnu premijeru prvog filma za djecu poznatog njemačkog redatelja Andreasa Dresena

Medijski pokrovitelj Scena.hr

KinoKino, GooniesU zagrebačkom kinu Europa u utorak 21. veljače 2017. godine s početkom u 19.00 sati projekcijom filma Goonies Richarda Donnera iz 1985., jednog od najobožavanijih filmskih klasika za djecu svih vremena, započet će drugo izdanje Međunarodnog filmskog festivala za djecu KinoKino. U idućih će se pet dana trajanja Festivala, sve do nedjelje 26. veljače, na velikom platnu izmjenjivati tridesetak filmova dugog i kratkog metra te plejadom najraznovrsnijih malih filmskih junaka i junakinja zadovoljavati znatiželju i rasplamsavati imaginaciju najmlađe publike, ali i njihovih odraslih pratitelja.
KinoKinoMeđu osam novih filmova u glavnom programu nalazu se zabavan švedski film Moje grčko ljetovanje Lise James Larsson, nizozemsko ostvarenje Dan kada je moj otac postao grm Nicole van Kilsdonk, kao i indijski film Badminton Mehrana Amrohija koji donosi autentičan pogled „iznutra‟ na najveću filmsku kinematografiju na svijetu: onu bolivudsku. Program donosi i međunarodnu premijeru novog filma poznatog njemačkog redatelja Andreasa Dresena, ujedno i njegovog prvog ostvarenja namijenjenog dječjoj publici – Timm Thaler: dječak koji je prodao osmijeh. Popratni filmski programi predstavit će „nešto staro i nešto novo‟: u programu klasika prikazan će biti Emil i detektivi iz 1931., ekranizacija slavnoga romana Ericha Kästnera, dok su odabrani filmski „kratkiši‟ recentne produkcije okupljeni u programu pod nazivom Svaki dan otkrivam. Poseban filmski blok za najmlađe uzraste, Moj prvi odlazak u kino, onima koji tek kreću u svoje prve kino avanture osigurat će pomno osmišljeno i njihovom uzrastu prilagođeno jedinstveno filmsko iskustvo. Samo za odrasle predviđen je Program 18+ koji donosi KinoKinodva ostvarenja: Ljeto u Brooklynu u režiji Ire Sachsa, jednog od najzanimljivijih redatelja nezavisne američke kinematografije, te Žena kojoj sam čitao redatelja Stephena Daldryja s Oscarom nagrađenom Kate Winslet u glavnoj ulozi. Projekciji tog filma nazočit će i jedan od glavnih glumaca u filmu, David Kross, ujedno i član ovogodišnjeg žirija KinoKino Festivala.
Djeca uzrasta 10+ imat će priliku tijekom trajanja Festivala sudjelovati i u raznovrsnim radioničkim sadržajima: moći će ovladati osnovama pisanja filmske kritike, izrađivati scenarij za film prema literarnom predlošku ili pak otkrivati skrivene prostore i audiovizualna obilježja vlastitoga grada, dok će sve generacije moći sudjelovati u filmskom kvizu koji posebno za ovu prigodu priprema i vodi poznati i svestrani kvizoman Mario Kovač. U tijeku su prijave za sudjelovanje u radionicama i kvizu, a sve informacije o postupku prijave mogu se pronaći na službenoj internetskoj stranici Festivala: www.kinokino.hr.

Foto: Press