fbpx

Hrvatska premijera: Opera Mimi Frédérica Verrièresa!

Zagreb…

U glavnim će ulogama nastupiti pjevači Leon Košavić, Maja Posavec, Mia Domaćina, Đani Stipaničev, Gorana Biondić i Vanda Winter

Opera Mimi– Mimi je djelo nastalo na osnovi opere La Bohème, riječ je o svojevrsnoj metamorfozi toga glazbenog materijala. Mimi će se od siječnja izvodi isključivo s hrvatskim pjevačima i dirigentom te se tako predstava potpuno obnavlja, što ujedno označava hrvatsku premijeru – kaže ravnatelj Opere Nikša Bareza.
Nakon izvedbi obnovljene Puccinijeve opere La Bohème u prosincu (prema zamisli redatelja i scenografa Arnauda Bernarda), prvi premijerni naslov u novoj 2016. godini je opera ‘Mimi’ Frédérica Verrièresa, nastala u koprodukciji pariškog kazališta Bouffes du Nord i Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Pariška praizvedba ovog djela održana je u studenom 2014., dok je hrvatska premijera sa francuskim izvođačima izvedena u siječnju 2015. Hrvatska premijera predvođena domaćim izvođačima pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera i Darijana Ivezića te u režiji Guillaumea Vincenta uslijedit će 18. siječnja. U glavnim će ulogama nastupiti pjevači Leon Košavić, Maja Posavec, Mia Domaćina, Đani Stipaničev, Gorana Biondić i Vanda Winter.
Operom Mimi propituje se jedno od slavnih Puccinijevih djela iz rakursa suvremenosti. Mimi, koju slobodno reinterpretira Frédéric Verrières, projicira junakinju u današnje vrijeme, u 21. stoljeće, analizirajući sve dimenzije ljubavi u suvremenom društvu. I ovdje je riječ o umjetnosti, siromaštvu, ali i ljubavi iznad svega. Ljubavi u svim oblicima, jer svaki lik ima svoju viziju ljubavi koja mu pripada, bilo da je riječ o idealiziranoj emociji, ljubomori, bolesnoj ljubavi ili onoj smrtonosnoj… Mimi Frédérica Verrièresa nije transpozicija Puccinijeve opere La Bohème; Mimi je djelo otrgnuto iz 19. stoljeća u želji da zazvuči i odjekne danas. Mimi je sagledana iz dvostruke perspektive, one Puccinijeve koju dobro poznajemo i one sadašnje koja bi mogla biti našom suvremenicom.
Ovaj projekt nastavak je suradnje pariškoga kazališta Bouffes du Nord i Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, unutar koje će djelo jednoga od najboljih europskih suvremenih skladatelja našoj publici predstaviti hrvatski pjevači u režiji Guillaumea Vincenta.

Ususret premijeri: nedjelja, 17. siječnja, 11,00 sati
Hrvatska premijera: ponedjeljak, 18. siječnja, 19,30 sati
Reprizne izvedbe: 19., 20. i 21. siječnja, 19,30 sati

Foto: Press